Sfaturi utile pentru începători în sala de forță

Sfaturi utile pentru începători în sala de forță

O modalitate de a vă elibera din rutina zilnică și de stresul cotidian provocat de muncă, școală, facultate, dar și pentru a vă păstra sănătatea, sunt antrenamentele din sălile de sport. În ultimii ani, acest tip de activitate a prins teren atât în zona celor care doresc să se întrețină, cât și în a celor care doresc să își dezvolte masa musculară. Totodată, unii „rămân pe bară” pentru că nu știu cu ce să înceapă, când iau contac,t pentru prima oară, cu aparatele de lucru.

Pentru cei cărora le este teamă să ajungă într-un astfel de loc, jurnaliștii EvZ au stat de vorbă cu specialistul Andreea Mușat (foto), care a dezvăluit câteva dintre secretele unei reușite, spulberând miturile false croite în jurul activităților din sala de forță.

„În primul rând, fiecare trebuie să-și facă un plan de acțiune. Adică, stabilirea unui obiectiv clar: fie că vor să slăbească, fie că vor să pună masă musculară, fie că vor să își petreacă altfel timpul liber. Dar, fără un astfel de obiectiv, le va fi mult mai greu să se țină și să vină la sală, pentru că nu vor ști de ce o fac”, este primul sfat al antrenoarei. De asemenea, este foarte important să vă luați informații din surse sigure. „Nu tot ceea ce găsiți pe internet sunt și informații adevărate. Filtrați informațiile pe care le citiți. Uitați-vă pe site-uri de fitness sau culturism, unde știti că acestea sunt veridice. Un alt sfat ar fi acela de a urmări personalități din lumea fitnessului pentru a vedea modul în care acestea lucrează”, explică specialistul.

„Teama nu are ce căuta în sala de forță!”

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți și-au învins timiditatea în sală. Nu trebuie să vă fie jenă să întrebați antrenorii despre cum se folosesc diferitele aparate sau despre antrenamente, este de părere Andreea Mușat. „Lumea vă va ajuta cu drag. Cu toții am fost la început de drum și nu trebuie să ne fie rușine să întrebăm. Teama nu are ce căuta în sala de forță. Majoritatea dintre noi se gândesc că oamenii ne vor judeca dacă nu știm un lucru, dar, de cele mai multe ori, totul este doar în mintea noastră”, povestește specialistul de fitness.

Antrenorul personal este salvamarul de la mare

Dacă vă permiteți, sfatul specialistului este să vă luați un antrenor personal. „Este cel mai bun început, deoarece așa vă asigurați că porniți cu dreptul și faceți totul cum trebuie. Atunci când vă alegeți antrenorul, căutați cât mai multe recenzii despre el. Un antrenor bun are multă experiență în spate, arată exemplar și are cunoștiințe pe măsură”, continuă să adauge Andreea.

 

Cum să scăpați de febră

Mulți folosesc aspirina pentru a reduce febra musculară. Numai că, nu întodeauna este eficientă. De aceea, Andreea Mușat a explicat cum se poate scăpa de dureri din urma antrenamentului de la sala de forță, în patru pași simpli:

Odihnă

Mâncare de carbohidrați complecși (cartofi dulci, ovăz, orez), imediat după antrenament

O dietă echilibrată din care să nu lipsească macronutrienții (proteine, carbohidrați, grăsimi bune)

Răbdare

Îmbrăcați-vă inteligent vara

 

Iarna nu-i ca vara”, e o vorbă celebră în România. Într-adevăr, așa și este. Pentru a întâmpina zilele călduroase de vară într-un mod inteligent, adică prin evitarea transpirației excesive cât și aspectul „încărcat”, trebuie să țineți cont de țesătură, mai puțin de croială sau de culoare.

Vă puteți îmbrăca și în negru complet în zilele caniculare, dacă hainele sunt confecționate din materiale naturale precum in sau mătase. E de evitat bumbacul, chiar dacă este un material comod și natural. Acesta nu lasă pielea să respire și menține umezeala.

Lâna. Este o țesătură scumpă, dar rezistentă și plăcută la atingere, care va face suportabile temperaturile de peste 30 de grade Celsius. Lâna se recomandă în special în cazul sacourilor. Fără colanți, jeanși și pantaloni mulați. Hainele mai largi lasă pielea să respire și vor oferi un plus de confort celui care le poartă. Trebuie protejat capul. Pălăriile din paie, cele din pânză sau chiar un turban sunt potrivite pentru zilele călduroase care se anunță. Purtate atât în oraș sau la mare, pălăriile din orez sau hârtie sunt un accesoriu chic și foarte util.

 

Cum se asortează ceasul la ținută

Vă prezentăm câteva regului esențiale pentru a folosi acest accesoriu corect, din punct de vedere stilistic:

Pentru costumul business alegeți un ceas simplu, clasic, auriu sau argintiu, cu un cadran la fel de simplu și cu curea de piele de culoare pământie – maron, crem deschis, gri.

În cazul în care vă gândiți să purtați o ținută black tie/white tie, chiar dacă nu sunteți obligați să purtați ceas la o astfel de ținută, puteți alege un ceas de costum, clasic, cu un cadran minimalist și cu o curea de piele.

La ținuta casual (tricouri polo, jeanși) – merg toate tipurile de ceasuri, mai puțin cele pentru costum.

Dacă purtați o ținută sharp casual este recomandat să aveți în vedere ceasurile mari, cu mai multe funcții, ceva mai complicate