Sfaturi de siguranță dacă mergi pe munte. Cum să te protejezi de urs

Sfaturi de siguranță dacă mergi pe munte. Cum să te protejezi de urs Urs. Sursa foto: Eszter Miller/ Pixabay

România. În ultimi ani, șansele de a întâlni un urs în timp ce te plimbi pe munte au crescut semnificativ, dar nu numai acolo. Animalele sălbatice coboară tot mai frecvent și în orașe în căutare de hrană și tocmai de aceea e bine să știi cum să te protejezi.

Începeți prin a vă asigura că locul unde intenționați să mergeți este sigur și nu sunt urși în zonă. Dacă ați primit avertismente despre prezența frecventă a animalelor sălbatice în zonă, este mai înțelept să ocoliți acea locație.

Cum să te comporți în fața unui urs

Un alt sfat important este să nu plecați singuri pe munte sau în pădure. Încercați să mergeți într-un grup de cel puțin patru persoane și să rămâneți împreună. Grupurile de această dimensiune sunt mai puțin susceptibile să fie atacate, iar în cazul unei urgențe, unul dintre membrii grupului poate solicita ajutor.

De asemenea, este recomandat să faceți mult zgomot. Chiar și animalele sălbatice, cum ar fi ursul, sunt speriate de zgomote sau sunete necunoscute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când mergeți însoțiți de alții, asigurați-vă că vorbiți tare între voi sau cântați. De asemenea, puteți purta un clopoțel anti-urs agățat de rucsac, care va suna de fiecare dată când vă mișcați.

Întotdeauna purtați la gât un fluier funcțional capabil să producă un sunet puternic. În magazinele specializate există fluieră de tip „anti-urs” care emit un zgomot mai puternic decât cel obișnuite.

Munte

Munte. Sursa foto: ymyphoto/ Pixabay

 Fluierați cât de tare puteți și adoptați o poziție amenințătoare, fluturând mâinile și privindu-l în ochi.

De asemenea, fluierul vă poate ajuta să vă semnalați prezența dacă sunteți rănit și echipele de salvatori vă caută.

Evitați să porniți pe traseu pe o vreme nefavorabilă

Evitați să plecați în excursie în condiții de ceață sau ploaie. Verificați întotdeauna prognoza meteo înainte de a vă aventura și evitați să plecați în orice circumstanțe în caz de ploi sau ceață.

E recomandat și ca în rucsac să aveți întotdeauna petarde, fumigene sau alte obiecte care pot produce un zgomot puternic. Dacă vedeți un urs aproape sau chiar în depărtare, faceți cât mai mult zgomot posibil pentru a-l alunga.

Totodată, evitați să intrați în zone cu vizibilitate redusă din cauza copacilor sau vegetației dese. Alegeți să mergeți doar pe poteci largi și în zone cu o vizibilitate clară.

Evitați să aveți în rucsac alimente cu miros puternic sau ambalate superficial.

Orice urs este atras în primul rând de hrana lăsată nesupravegheată, așadar asigurați-vă că alimentele sunt ambalate corespunzător pentru a reduce mirosurile. Nu consumați alimente în pădurile cunoscute pentru prezența urșilor.

Urs

Urs. Sursa foto: Eszter Miller/ Pixabay

Asigurați-vă să aveți întotdeauna la îndemână un spray cu piper. Datorită simțului olfactiv extrem de dezvoltat al urșilor, piperul este un iritant puternic pentru ei. Acest tip de spray este proiectat pentru a descuraja un urs agresiv, având o eficiență de aproximativ 90%.

Fiți atenți însă din ce parte bate vântul, pentru a nu vă trezi cu el în ochi.

Păstrați-vă calmul dacă vedeți un urs

Atunci când vedeți o ursoaică cu pui cel mai bine e să vă îndepărtați numaidecât. Pentru că acestea vor să-și protejeze puii, cel mai probabil vă vor simți ca pe o amenințare și vă vor ataca.

În același timp, mișcările liniștite și calmul sunt semnale clare pentru urs că nu reprezentați o amenințare și, astfel, ar trebui să vă lase în pace. Important este să nu fugiți în fața lui.

Nu în ultimul rând, puteți încerca să vă aruncați rucsacul în direcția opusă în care vă îndreptați, deoarece, cel mai probabil, un urs va dori mâncarea dinăuntru, potrivit agrointel.ro.