Sfaturi care te ajută să alegi corect între servere dedicate și VPS

Sfaturi care te ajută să alegi corect între servere dedicate și VPS

Când în discuţie intră serviciile de găzduire, respectiv, închirierea unui anumit server, de regulă, apare şi întrebarea: „Este mai potrivit un server dedicat sau VPS (Virtual Private Server)?”.

Cert este că ambele sunt opțiuni avansate de găzduire, având în comun necesitatea de a avea anumite cunoștințe tehnice pentru a se putea administra serviciile. De asemenea, este foarte important de subliniat că ambele oferă posibilități ridicate de configurare.

Ce este VPS hosting?

Un VPS este o tehnica de virtualizare care facilitează divizarea  unui singur server în multiple alte servere, astfel încât fiecare dintre acestea să poată să susţină procesele proprii. Practic, mai mulți utilizatori împart același server fizic şi fiecare dintre ei beneficiază de o serie de resurse garantate.

VPS hosting este opţiunea ideală pentru proiectele aflate la început de drum şi atunci când volumul de resurse necesare pentru funcționarea acestora nu este foarte mare. Cei care aleg opţiunea VPS se pot bucura de o capacitate de configurare care nu este disponibilă în cazul unui serviciu standard de găzduire - iar asta, în condiţiile în care face totuşi o investiție mică. Personalizarea este necesară în proiectele în care se folosesc aplicații, limbaje sau framework-uri, tehnologii software indisponibile în cazul găzduirii partajate standard sau în cazul în care mecanismele operaționale necesită acces la server prin SSH (Secure Shell).

Ne puteți urmări și pe Google News

În general, resursele necesare pentru a rula un server web nu sunt foarte mari, ceea ce înseamnă că VPS poate fi mai mult decât suficient pentru numeroase proiecte web. Un VPS este capabil chiar să găzduiască mai multe domenii, astfel că poate fi foarte potrivit pentru companiile care doresc să folosească același server pentru a oferi servicii mai multor site-uri web sau chiar unor clienți diferiți.

Ce este un server dedicat?

Pentru orice afacere pe internet este esențială o structură puternică de găzduire web. Deși există diferite opțiuni pentru a se realiza acest lucru, proiectul poate crește atât de mult încât va avea nevoie de mai mai multe resurse, personal mai numeros și o mai mare atenție, pentru a-și continua creșterea. Când se constată o creștere atât de mare, se poate considera că a venit momentul în care se poate lua în considerare un server dedicat.

Serverul dedicat este cea mai exclusivistă opțiune care se poate avea în vedere pentru găzduirea web, deoarece presupune ca un utilizator să aibă un server fizic dedicat - un server pe care nu îl va împărţi cu un alt client al firmei de găzduire. Practic, un server dedicat este un computer care stochează și distribuie conținut digital și poate fi folosit în diverse scopuri, cum ar fi găzduirea de site-uri web, livrarea de e-mail și streaming audio și video.

Când este recomandată trecerea de la VPS la un server dedicat?

Un VPS poate fi mai mult decât suficient pentru majoritatea proiectelor web. Cu toate acestea, atunci când un site obţine un trafic mult mai mare, când sunt necesare servicii de găzduire  pentru mai multe domenii sau când cresc nevoile de procesare, VPS se poate dovedi limitat. În general, VPS-urile funcționează foarte bine în proiectele în care nevoile de procesare nu sunt foarte mari, însă nu este la fel de eficient când aplicațiile trebuie să efectueze calcule complexe.

În plus, în comparaţie cu serverele dedicate, VPS-urile pot avea o capacitate de spațiu de stocare mai mică. Prin urmare, nu sunt recomandate pentru baze de date mari sau pentru găzduirea fişierelor multe și mari.

Cei care se întreabă când este momentul potrivit să migreze de la un VPS la un VPS cu capacitate mai mare sau să caute oferte pentru servere dedicate în România, pot avea în vedere că răspunsul corect îl oferă panoul de control, care are un rol esenţial pentru gestionarea serverului și monitorizarea stării resurselor în timp real. Acesta oferă informații valoroase cu privire la starea serverului. De exemplu, dacă indică perioade mari în care resursele serverului sunt ocupate mai mult de 80% din timp, se poate concluziona că se apropie momentul migrării.

Deoarece migrările pot fi deosebit de laborioase mai ales atunci când trebuie să se mute un număr mare de domenii de pe un server pe altul, este recomandat ca, dacă în acest proces intră o mare variație a cerințelor, să se ia în considerare posibilitatea de a începe direct pe un Cloud Server cu configurația minimă, deoarece oricând i se pot creşte resursele fără a fi nevoie să se mai ia în calcul migrarea. De exemplu, Amazon Web Services (AWS) sau Amazon Cloud, asigură servicii de cloud computing prin care se pun la dispoziţia utilizatorilor infrastructuri tehnice abstracte de bază și blocuri și instrumente de calcul distribuite.

Principalele diferențe între serverele dedicate și VPS

Deşi în discuţie pot intra mai multe diferenţe între serverele dedicate şi VPS, despre următoarele se poate spune că sunt foarte importante:

Controlul asupra server-ului

Cel mai mare avantaj al serverelor dedicate este legat de faptul că utilizatorul deţine control total și absolut asupra configurației serverului în sine, deoarece este singurul care utilizează sistemul. Acesta poate să configureze serverul aşa cum îşi doreşte, în funcţie de nevoile pe care le are.

Posibilitatea de configurare/ personalizare

VPS-ul oferă posibilităţi pentru personalizare, în ideea în care fiecare utilizator poate să selecteze sistemul de operare pe care îl dorește și poate să instaleze aplicațiile pe care le consideră necesare.

Resursele garantate

Comparând două servere cu aceleași specificații tehnice, un server dedicat oferă o performanță mai ridicată decât un server VPS. Justificat, de astfel, având în vedere că un server dedicat nu trebuie să împartă resursele hardware intre mai mulţi clienți. Astfel, unui site cu volum foarte mare de trafic îi este mai potrivit un server dedicat, deoarece oferă un nivel înalt de putere și o cantitate mare de memorie.

Scalabilitate

VPS-ul este scalabil, ceea ce înseamnă că utilizatorul poate să extindă resursele pe măsură ce proiectul crește. În momentul în care proiectul a atins o dimensiune considerabilă, este optim să se facă migrarea la un server dedicat, care garantează disponibilitatea maximă a tuturor resurselor: procesor, spațiu pe disc și memorie.

Nu în ultimul rând, costurile

O altă diferenţă importantă între VPS şi servere dedicate este legată de costuri. Serverele dedicate sunt o opţiune cu un preţ mai mare în comparaţie cu cele VPS.

În final, se poate concluziona că între VPS şi site-uri dedicate se poate alege în funcţie de nevoi, ambele fiind însă opţiuni pe care se poate conta!