Sfatul unui sezonier din Spania: „Dacă nu vrei să muncești ca un sclav, pleacă!”

Sfatul unui sezonier din Spania: „Dacă nu vrei să muncești ca un sclav, pleacă!”

Jurnaliștii de la BBC au demarat o anchetă de amploare în Spania, unul dintre dintre cei mai mari producători de fructe și legume din lume.

Ancheta a avut loc în regiunea sudică din Almeira, cunoscută pentru ceea ce spaniolii numesc „marea din plastic”, indicând faptul că aici sunt sere acoperite cu folie ieftină din plastic se desfășoară pe zeci de mii de hectare, iar lucrătorii migranți culeg fructele și legumele care sunt vândute apoi în supermarketurile din Europa.

Jurnaliștii BBC au efectuat ancheta vreme de mai multe luni, după ce au apărut acuzații potrivit cărora muncitorii străini ar fi exploatați în aceste sere.

„Dacă vrei să muncești ca un sclav, îți găsești de lucru. Dacă nu, ești dat afară”, spune un migrant. Din serele din Almeria, care pot fi văzute inclusiv din spațiu, provin cele mai mari cantități de roșii, ardei și castraveți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei mai mulți migranți care lucrează în aceste sere sunt din Africa. „În unele locuri ești plătit cu 5 euro pe oră, îl altele, cu 4,5”, a spus unul dintre lucrători. Dar, conform legii, muncitorii ar trebui să fie recompensați cu 7,28 de euro/oră.

Un muncitor, „Youssef”, care a lucrat mai mulți ani în Almeria, s-a filmat cu o cameră ascunsă în timp ce își confrunta angajatorul care nu a avut nicio problemă să îi spună că nu dă doi bani pe legea care îl obligă să plătească un salariu minim. Acesta a devenit violent și l-a dat afară. „Muncim opt ore fără pauză. În interiorul serei temperaturile ajung și la 50 de grade Celsius. Dacă vrei să muncești ca un sclav, îți găsești multă treabă. Dar dacă îți ceri drepturile, nu mai poți să muncești”, spune „Youssef”.

În fața sediului companiei Godoy Hortalizas, care administrează o parte din sere, a avut loc un protest al munictorilor, dar, potrivit corespondentului BBC, aceasta neagă că muncitorii săi ar fi plătiți cu sume mai mici decât cele prevăzute de lege. FOTO: captură video BBC