DINU PATRICIU, INVITAT DE CRIN ANTONESCU SĂ PĂRĂSEASCĂ PNL. EVZ vă prezintă motivele care au dus la ruptura dintre Crin Antonescu şi Dinu Patriciu, cel care l-a făcut preşedinte de partid pe actualul lider PNL. Atacul lansat de cotidianul deţinut de Dinu Patriciu la adresa soţiei lui Crin Antonescu, susţin surse liberale, l-a făcut pe preşedintele PNL să ajungă la vorbele lui Traian Băsescu: "Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!".
Antonescu l-a invitat pe omul de afaceri, membru fondator al PNL să îşi găsească un alt partid. Supărarea lui Patriciu, susţin unii liberali, ar veni din faptul că Antonescu nu s-a ţinut de cuvânt şi nu l-a sprijinit pe omul de afaceri să obţină o funcţie la vârful PNL: vicepreşedinte.
O prietenie veche este aproape de un divorţ urât. Crin Antonescu i-a arătat lui Dinu Patriciu uşa care duce în afara PNL. "Dacă aş fi în locul lui Dinu Patriciu şi aş ajunge să scriu, deci să cred acele lucruri despre partidul în care sunt membru, mi-ar fi ruşine să mai fiu membru. Aş pleca de acolo şi, sigur, dacă aş dori şi aş avea posibilitatea, aş face alt partid", a declarat Antonescu luni seară, la o emisiune la B1 TV, ajungând astfel la vorbele adresate de Traian Băsescu lui Dinu Patriciu în campania prezidenţială din 2009.
Între Patriciu şi Antonescu s-a consolidat încă din anii `90 o relaţie mai mult decât politică. Actualul preşedinte PNL a sprijinit poziţiile politice ale lui Patriciu, inclusiv pe cea din 2003 când s-a împotrivit intrării PNL în alianţa D.A. A fost atât de apropiat încât a fost identificat ca "omul lui Patriciu", "un locotenent fidel". Relaţia lor a culminat în martie 2009: Antonescu a fost ales şef al PNL cu sprijinul direct al lui Patriciu şi mai ales în dauna unui alt prieten al magnatului, Călin Popescu Tăriceanu. Apoi, în toamna aceluiaşi an, Crin Antonescu s-a căsătorit cu europarlamentarul Adina Vălean, un alt om de încredere al lui Patriciu. Ceremonia a avut loc, în Italia într-un cadru restrâns, printre puţinii chemaţi fiind desigur şi omul de afaceri.
Contract de consultanţă în valoare de 104.325 de euro
Adina Vălean, susţin surse liberale, a fost veriga dintre Patriciu şi Antonescu. Influenţa acestuia pe lângă magnatul liberal era de fapt influenţa Adinei Vălean.
Relaţia dintre ea şi Patriciu este la fel de veche, şi poate chiar mai strânsă. A condus una din fundaţiile omului de afaceri, Institutul de Liberă Iniţiativă. A ajuns deputat de Prahova, filială controlată de Patriciu. Nu în ultimul rând, presa a dezvăluit că Adina Vălean a obţinut de la o firmă controlată de Dinu Patriciu 104.325 de euro printr-o contract de consultanţă.
Omul de afaceri a refuzat să comenteze divergenţele cu Antonescu. Contactat de EVZ pentru a explica ce a cauzat ruptura, el a spus că nu s-a stricat nimic, că e o "falsă impresie". Potrivit unor surse liberale, Patriciu ar fi nemulţumit că Antonescu nu s-a ţinut de cuvânt şi nu l-a promovat ca vicepreşedinte PNL.
Din punctul de vedere al lui Antonescu, ruptura de Patriciu a fost cauzată de atacul ziarului patronat de omul de afaceri la adresa Adinei Vălean. În "Adevărul" din 6 aprilie 2011, soţiei preşedintelui PNL i se reproşat că şi-a schimbat brusc poziţia în privinţa proiectului Roşia Montana. Că după ani de opoziţie cu privire la folosirea cianurilor, Adina Vălean a ajuns să susţină aceste proceduri. În articolul respectiv se făcea o paralelă între acest caz şi cel al euoroparlamentarului Severin, acuzat de corupţie.
MARTIE 2009
"Patriciu, vocea clară liberalismului"
Sprijinul acordat la Congresul PNL din martie 2009 de Dinu Patriciu lui Crin Antonescu în competiţia cu Călin Popescu Tăriceanu a fost mai mult decât evident. Iar Antonescu, în discursul său, nu s-a sfiit să-şi afirme apropierea faţă de omul de afaceri liberal.
"Sunt în sala aceasta doi oameni, unul e simplu delegat, altul a reuşit să fie invitat şi mulţi dintre noi se fac că nu-i cunosc - Patriciu şi Cataramă. Dinu Patriciu este cea mai puternică, cea mai clară şi cea mai hotărâtă voce a liberalismului la începutul anilor ’90. Îl salut şi îi mulţumesc pentru asta fără niciun fel de sfială", a susţinut Crin Antonescu în discursul rostit la Congres.
ANALIZĂ POLITICĂ
Dan Pavel:"Patriciu se comportă de parcă el însuşi ar fi o instituţi
Politologul Dan Pavel este de părere că Dinu Patriciu regretă implicarea în susţinerea alegerii lui Crin Antonescu ca preşedinte al PNL. El spune că tocmai din cauza "rolului important" pe care l-a avut în stabilirea liderului PNL, răcirea relaţiei dintre Dinu Patriciu şi Crin Antonescu este "ciudată". Dan Pavel susţine că încă o dată se poate observa că partidele din România nu funcţionează instituţional, ci pe bază de relaţii personale.
"Este cel puţin ciudată această răcire între Antonescu şi Patriciu, ştiut fiind faptul că, la originea schimbării din funcţie a fostului premier şi preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu a jucat un rol important. Asta înseamnă că, întrun fel, Dinu Patriciu regretă mişcarea de atunci. Nu cunosc detalii ale relaţiilor personale care au dus la această situatie, însă e clar că partidele româneşti nu funcţionează instituţional, ci pe baza unor relaţii personalizate", spune Dan Pavel.
Politologul consideră că această situaţie arată că ipoteza conform căreia Tăriceanu sau Antonescu sunt oamenii lui Patriciu e falsă. "Nici Tăriceanu, nici Antonescu, câtă vreme au fost în aceste funcţii de conducere a partidului, nu au fost nici oamenii lui Dinu Patriciu nici ai altora. Şi-au făcut propria lor politică. Odată ajunşi în funcţii, oamenii politici, dacă sunt puternici, nu sunt oamenii nimănui.
"Nu cred că problema a fost că PNL a fost dus spre stânga"
Politologul Dan Pavel spune că Dinu Patriciu se comportă de parcă ar fi o instituţie în PNL. "Pe vremea când în fruntea PNL a fost Valeriu Stoica şi apoi Stolojan, Dinu Patriciu, deşi era în deazcord cu ei, nu a ieşit cu totul din partid, ci a acceptat că aceia conduc partidul în virtutea unei majoritaţii de la vremea respectivă. El făcea opoziţie internă. În plus, ceea ce pot eu să observ, PNL nu depinde atât de mult de lider precum alte partide. Este partidul care, după ’89 şi-a schimbat cel mai frecvent liderii.
Pe de altă parte nu cred nici în criticile aduse lui Crin Antonescu cu privire la «apropierea» sa de stânga pentriu că şi Dinu Patriciu în ’91 a făcut o apropiere de FSN şi apoi, în CDR, PNL a intrat în alianţă şi cu formaţiuni de stânga, iar în 2003 s-a apropiat de PD care era membru al Internaţionale Socialiste. O concluzie este că în viaţa partidelor româneşti sunt momente care se repetă în istoria lor, când identitatea este mai putin importantă decât aspectele strategice şi tactice legate de anumite cir cumstanţe", spune Dan Pavel.