Putem respira uşuraţi: sfârşitul lumii nu mai vine în 2012. AFLĂ care este noua dată

Putem respira uşuraţi: sfârşitul lumii nu mai vine în 2012. AFLĂ care este noua dată

Pe stele din imperiul maya, descoperite în Mexic şi Guatemala, au fost descifrate calendare care merg mai departe de anul 4000, acest lucru infirmând prezicerea apocalipsei în 2012, scrie 20minutes.ch.

"Lumea de astăzi are o viziune apocaliptică moştenită din religia iudeo-creştină. Pentru mayaşi însă nu exista sfârşitul lumii, ci aveau un sistem de numărare infinit al anilor. Putem dormi liniştiţi, ei au pomenit date pentru câteva mii de ani", a spus la o conferinţă Erik Velasquez, istoric şi expert în scrierile maya.

În filmul american"'2012", inspirat din cartea vândută în zece milioane de exemplare a scriitorului american Steve Alten ("Testamentul maya") şi din alte lucrări, o prezicere maya stabileşte sfârşitul lumii pe 21 decembrie 2012.

Mayaşii au realizat un calendar în care au însemnat datele importante din trecutul şi viitorul lor, gravate pe pietre. Potrivit istoricilor, o singură piatră gravată, descoperită în Tortuguero (statul Tabasco, sud-estul Mexicului) arată că în 2012 se sfârşeşte actuala eră a calendarului maya, care a început cu 3144 ani înainte de cea din calendarul roman. Mulţi istorici mexicani consideră că această dată reprezintă doar sfârşitul unui ciclu şi începtul celei de-a 14-a perioade.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Înseamnă doar sfârşitul celui de-al 13-lea "baak t'uunes" ("ciclu" în limba maya) şi nicidecum sfârşitul sistemului de numărare din calendarul maya, infinit, chiar dacă este împărţit în segmente. Începe un alt ciclu, asta e tot", a spus istoricul menţionat, reluând teza mai multor colegi.

Velasquez a adăugat că o stelă din Palenque, zonă arheologică din sud-estul Mexicului, menţionează o dată mult mai îndepărtată în viitor: aniversarea unui conducător din acest oraş maya, în 4772 din calendarul roman. Apărută la sfârşitul mileniului al III-lea î.e.n., civilizaţia precolumbiană maya era răspândită din sud-estul Mexicului în vestul statelor Honduras şi Slavador, cuprinzând actualele Belize şi Guatemala. A ajuns la apogeu între secolele VI şi IX e.n., intrând într-o perioadă de declin şi dispărând odată cu venirea conchistadorilor spanioli, în secolul al XVI-lea. În prezent, 40% din cele 13 milioane de locuitori ai Guatemalei sunt descendenţi ai comunităţii maya, potrivit estimărilor oficiale, şi aproape 1,5 milioane de mexicani, concentraţi în Yucatan.