Calugarul anticomunist Mina Dobzeu isi traieste batranetea la cativa pasi de episcopul Ioachim, acuzat ca a turnat la Securitate. Mina Dobzeu, cel care l-a increstinat in inchisoare pe Nicolae Steinhardt,locuieste intr-o chilie aflata la 50 de metri de Palatul Episcopal din Husi.
Printr-o amara ironie a sortii, un calugar care a indurat ani grei de temnita comunista a ajuns sa fie vecin cu un ierarh acuzat ca a fost informator al Securitatii. Aici isi are resedinta Prea Sfintitul Ioachim despre care surse din CNSAS au dezvaluit recent ca ar fi colaborat cu politia politica.
Biografiile celor doi slujitori ai Domnului difera din multe puncte de vedere, dar ceea ce ii desparte definitiv este relatia pe care au avut-o cu regimul comunist. Daca Mina Dobzeu l-a infruntat suferind mai multe condamnari din 1948 si pana in 1988, Ioachim Mares a avut o ascensiune netulburata in ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de la rangul de preot si pana la cel de vicar.
Batrani si bolnavi
Astazi, amandoi sunt batrani si sufera de aceleasi afectiuni: insuficienta renala, reumatism si probleme cardiace. De cand au cazut la pat, niciunul nu mai iese din casa, traind in liniste la 50 de metri unul de celalalt. Parintele Mina nici nu a aflat vestea ca, in vreme ce el era urmarit pas cu pas de securisti, vecinul sau de astazi dadea note informative cu numele de cod „Matei Gheorghe”.
De cealalta parte, PS Ioachim nu a comentat acuzatiile care i se aduc si a refuzat sa se prezinte la audieri la CNSAS, invocand starea precara de sanatate. Episcopul Husilor s-a limitat sa transmita, prin maica Iustiniana, cea care il ingrijeste, ca „nu se simte cu nimic vinovat si regreta din tot sufletul ca nu poate fi fata in fata cu cei care vor sa il judece”.
Deocamdata, nu se stie precis in ce a constat presupusa colaborare a ierarhului cu Securitatea si nici daca exista vreo legatura intre notele informative pe care le-ar fi semnat si ultima arestare a arhimandritului Dobzeu, cu doar un an inainte de caderea lui Ceausescu. Monahul a fost arestat atunci pentru „razvratire si uneltire impotriva sigurantei statului”. In fapt, el platea pentru curajul de a-i fi scris dictatorului despre morala poporului roman si ateismul propovaduit de partid.
„N-am stiut niciodata cine ma trada, cand noaptea veneau la mine securistii sa ma aresteze, dar nici n-am vrut”, marturisea, intr-un interviu din 2003, cel care l-a convertit la ortodoxie pe marele carturar evreu Nicolae Steinhardt. Celebrul botez a avut loc intr-una dintre puscariile comuniste in care parintele Mina a fost inchis.
„Tineti cont de context”
In lipsa unor dovezi concrete privind presupusa colaborare cu Securitatea, PS Ioachim isi pastreaza o imagine de slujitor devotat al Bisericii. Principal sustinator al reinfiintarii Episcopiei Husilor, desfiintata sub regimul comunist, el este apreciat in continuare pentru activitatea sa. Episcopul vicar PS Corneliu Barladeanul, mana dreapta a PS Ioachim, i-a gasit chiar o scuza: „Preotii erau umiliti si obligati ca, in numele credintei lor, sa indure atrocitatile adevaratilor securisti”, a declarat inalta fata bisericeasca.
El mai spune ca faptele dinainte de 1989 trebuie cantarite in contextul epocii respective: „Acum, in libertate, ne este foarte usor sa judecam istoria si oamenii de atunci, dar nu vom putea intelege niciodata nenorocirile prin care oamenii acelor vremuri au trecut. Consider ca nimeni nu merita sa fie judecat pentru modul in care a actionat intr-un regim al terorii”.
COLABORATORUL
Ioachim Mares, episcopul de succes
Ioachim Mares s-a nascut in 1927, in comuna Magiresti, din judetul Bacau, primind la botez numele de Ioan. A urmat scoala primara in localitatea natala, apoi gimnaziul la Liceul „Petru Rares”, din Miercurea-Ciuc, si Seminarul Teologic „Sfantul Gheorghe”, din Roman. Inscris in 1946 la Facultatea de Teologie din Suceava, desfiintata dupa instalarea regimului comunist, s-a transferat, dupa doi ani, la Institutul Teologic Universitar din Cluj, absolvindu-l in 1950. A urmat apoi o cariera obisnuita de preot de mir. In 1952 s-a casatorit cu Ana Munteanu.
Ascensiune in ierarhie
In acelasi an, a fost hirotonisit diacon in Catedrala Eparhiala din Roman, dupa care a inceput sa slujeasca in judetul Bacau: Parohia Damienesti (1952-1954), Parohia Tardeni (1954-1955), Biserica „Sfantul Nicolae” din Moinesti (1955-1962), Parohia Leorda-Comanesti (1962-1972), Biserica „Sfantul Nicolae” din Bacau (1972-1978).
In paralel cu activitatea preoteasca, a promovat treptele ierarhiei bisericesti: secretar protopopesc la Moinesti (1957-1967), deputat eparhial (1962-1972), presedinte al Consistoriului Eparhial (1972-1978), apoi vicar administrativ al Episcopiei Romanului si Husilor (1978-1985).
Ramas vaduv inca din 1971, a fost calugarit sub numele de Ioachim, iar in 1985 a fost hirotonisit arhiereu-vicar, primind totodata titlul de Vasluianul. Dupa caderea regimului comunist, a militat pentru reinfiintarea Episcopiei Husilor, care a fost oficializata pe 14 februarie 1996. In vara aceluiasi an, a fost ales in scaunul episcopal.
La mijlocul lunii septembrie anul curent, surse din CNSAS au dat publicitatii numele mai multor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane care ar fi colaborat cu Securitatea. Printre ei, PS Ioachim, episcopul Husilor, care ar avea dosar de retea si ar fi semnat note informative cu numele de cod „Matei Gheorghe”.
SFANTUL
Mina Dobzeu, sase ani la inchisoare
Mina Dobzeu s-a nascut in 1921, in localitatea Grozesti, din Basarabia, primind la botez numele de Mihail. La varsta de 13 ani a intrat ca frate la Manastirea Hancu, unde a ramas pana in 1938. Trimis la Manastirea Caldarusanu pentru a-si face ucenicia in sculptura bisericeasca, s-a intors acasa in 1940, gasindu-si locurile natale pustiite de ocupatia sovietica.
S-a inrolat in Armata Romana si a luptat la Timisoara si apoi in Ungaria. Dupa razboi, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt si ale Facultatii de Teologie din Bucuresti. In 1946 a fost tuns in monahism la Schitul Bradicesti din Episcopia Husilor, fiind hirotonisit ierodiacon in 1948. In acelasi an, a fost arestat si inchis timp de 11 luni, pentru proteste fata de scoaterea orelor de religie din programa scolara.
L-a botezat pe Steinhardt
In 1955 a primit Sfanta Taina a preotiei, iar in 1957 a inceput sa studieze din nou la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Dupa doi ani, a fost exmatriculat, exclus din monahism si condamnat la inchisoare pentru opozitia sa la Decretul nr. 410/1959, privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal.
A fost inchis la Galati, Jilava, Gherla si in coloniile de munca din Delta Dunarii. La Jilava a fost inchis alaturi de ilustri oameni de cultura, printre care Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George. La Gherla i-a cunoscut pe Alexandru Ivasiuc si Alexandru Zub. In inchisoarea de la Jilava, pe 15 martie 1960, l-a botezat in credinta ortodoxa pe Nicolae Steinhardt.
Eliberat in 1964, a fost chemat in 1969 sa slujeasca la Catedrala Episcopala din Husi. Intre 1978 si 1988, a fost staret al Manastirii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din aceeasi localitate. In 1988 a fost arestat din nou, timp de 8 luni, in urma unei serii de 7 scrisori de protest, adresate personal lui Ceausescu. Din 1996, arhimandritul Mina Dobzeu a fost pana in 2002 consilier cultural-misionar al Episcopiei Husilor.