Sfântul Gheorghe, celebrat odată cu Floriile

Sfântul Gheorghe, celebrat odată cu Floriile

Creştinii ortodocşi serbează astăzi Floriile, praznicul Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Duminica Floriilor deschide ciclul Sărbătorilor Pascale, care se încheie odată cu Înălţarea lui Iisus, la 40 de zile de la Sărbătoarea Paştelui.

Deoarece anul acesta Sfântul Mare Mucenic Gheorghe cade în Săptămâna Patimilor, în data de 23 aprilie, Biserica Ortodoxă a hotărât ca „Slujba Sfântului Gheorghe să fie oficiată împreună cu slujba Intrării Domnului în Ierusalim“, precizează un comunicat al Patriarhiei Române.

Salcia, simbolul reînvierii

Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, credincioşii duc la slujba de la biserică mănunchiuri de salcie, care amintesc de ramurile de măslin şi finic cu care a fost întâmpinat Mântuitorul în Ierusalim. Cu aceste ramuri sfinţite creştinii împodobesc icoanele, uşile şi ferestrele. Salcia este o expresie a fertilităţii şi a reînvierii naturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, se spune că e bine să te încingi cu aceste ramuri de salcie ca să nu te doară mijlocul tot anul. Tot astăzi, cu o săptămână înainte de sfârşitul Postului Mare, este dezlegare la peşte.

Procesiunile religioase legate de sărbătorirea Floriilor au început încă de ieri, când Prea Sfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a condus un pelerinaj la care au luat parte preoţi şi credincioşi, derulat pe traseul Mânăstirea Radu Vodă, Biserica Sfântul Spiridon Nou, Biserica Sfânta Ecaterina, paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti, încheiat la Catedrala patriarhală.

Artă populară la Muzeul Ţăranului Român

Cei care îşi doresc să sărbătorească Paştele în mod tradiţional pot vizita Târgul de Florii de la Muzeul Ţăranului Român, de unde se pot achiziţiona ouă încondeiate, farfurii şi ulcioare de ceramică, costume populare, ii brodate din pânză topită, felicitări sau chiar ţuică şi miere.

Potrivit statisticilor emise de MIRA, pe lângă cei 1.385.000 de români care poartă nume de flori, astăzi îşi serbează onomastica şi 1.000.125 de persoane care poartă numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia.