Sfânta Sofia, ultimul cartuș neo-otoman al lui Erdogan
- Tudor Borcea
- 12 iulie 2020, 14:57
Șeful statului turc se află într-o situație politică delicată, cu sondaje recente care dezvăluie o „uzură a bazei sale electorale islamiste”.
„Criza economică este aici și s-a accelerat odată cu pandemia Covid-19, la care se adaugă o rată a șomajului care depășește 20 - 22%”, spune Ahmet Insel. „Cred că astăzi Erdogan își folosește ultimele cartușe”.
Transformarea Sfintei Sofia în moschee nu va avea un impact major cu privire la lărgirea bazei electorale a lui Erdogan ci mai degrabă îi permite consolidarea acesteia pentru a evita viitoare picaje în sondaje, sunt de părere observatorii.
De la sosirea la putere a lui Recep Tayyip Erdogan, în 2003, activitățile legate de islam s-au înmulțit în interiorul Hagiei Sophia, în special cu sesiuni de citire a Coranului sau rugăciuni colective în fața monumentului.
„Recep Tayyip Erdogan discuta mult despre Hagia Sophia cu Ahmet Davutoglu, fostul său consilier devenit și fostul său premier. Au lansat sloganul neo-otomanismului. Doctrina neo-otomană include întoarcerea Sfintei Sofia la islam pentru că fosta bazilică a devenit o moschee prin voința unui imperiu otoman”, explică Alexandre Del Valle.
Redeschisă pentru rugăciuni din 24 iulie, Hagia Sophia rămâne deschisă și vizitatorilor și turiștilor de toate credințele, a declarat președintele turc.
Clasată în Patrimoniul Mondial de Unesco, a fost până în prezent una dintre principalele atracții turistice din Istanbul, cu aproximativ 3,8 milioane de vizitatori anul trecut.
Foto: Președinția Turciei