Sfânta Sofia, ultimul cartuș neo-otoman al lui Erdogan

Sfânta Sofia, ultimul cartuș neo-otoman al lui Erdogan

Șeful statului turc se află într-o situație politică delicată, cu sondaje recente care dezvăluie o „uzură a bazei sale electorale islamiste”.

„Criza economică este aici și s-a accelerat odată cu pandemia  Covid-19, la care se adaugă o rată a șomajului care depășește 20 - 22%”, spune Ahmet Insel. „Cred că astăzi Erdogan își folosește ultimele cartușe”.

Transformarea Sfintei Sofia în moschee nu va avea un impact major cu privire la lărgirea bazei electorale a lui Erdogan ci mai degrabă îi permite consolidarea acesteia pentru a evita viitoare picaje în sondaje, sunt de părere observatorii.

De la sosirea la putere a lui Recep Tayyip Erdogan, în 2003, activitățile legate de islam s-au înmulțit în interiorul Hagiei Sophia, în special cu sesiuni de citire a Coranului sau rugăciuni colective în fața monumentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Recep Tayyip Erdogan discuta mult despre Hagia Sophia cu Ahmet Davutoglu, fostul său consilier devenit și fostul său premier. Au lansat sloganul neo-otomanismului. Doctrina neo-otomană include întoarcerea Sfintei Sofia la islam pentru că fosta bazilică a devenit o moschee prin voința unui imperiu otoman”, explică Alexandre Del Valle.

Redeschisă pentru rugăciuni din 24 iulie, Hagia Sophia rămâne deschisă și vizitatorilor și turiștilor de toate credințele, a declarat președintele turc.

Clasată în Patrimoniul Mondial de Unesco, a fost până în prezent una dintre principalele atracții turistice din Istanbul, cu aproximativ 3,8 milioane de vizitatori anul trecut.

 

Foto: Președinția Turciei