Sfanta Impartasanie, vaccin de la Domnul?

Sfanta Impartasanie, vaccin de la Domnul?

Multi parinti au refuzat sa-si lase copiii sa se impartaseasca in Saptamana Mare de teama ca acestia sa nu contacteze boli.

Medicii considera ca pericolul imbolnavirii creste in zilele urmatoare, mai ales in cazul copiilor de varste mici, din cauza practicii Bisericii Ortodoxe de a impartasi poporul cu aceeasi lingurita.

Preotii sustin insa ca nu se poate intampla nimic atata vreme cat Impartasania este primita „cu credinta in suflet”. Regulile privind sanatatea publica nu cuprind reglementari cu privire la acest ritual care se repeta saptamanal in bisericile din Romania si se amplifica inaintea Pastelui.

Speriati de numarul mare de viroze respiratorii din ultima vreme, mai multi parinti au refuzat sa-si lase copiii sa mearga impreuna cu educatoarele pentru a fi impartasiti la biserica.

„Mi-este teama pentru ca fetita mea este foarte sensibila si raceste foarte repede. Va dati seama ca la biserica aceeasi lingurita este folosita de zeci de copii fara a fi spalata dupa ce bea fiecare vinul sfintit. Anul trecut am mers cu o lingurita din plastic, de unica folosinta, dar preotul nu a acceptat sa dea vin sfintit copilului decat cu lingurita de la biserica”, spune Mariana Vasile.

Virozele, usor de raspandit

Doctorii spun ca riscul de  a capata o  boala ce se transmite usor prin saliva este mai mare in perioada dinaintea Pastelui. „Este evident ca folosirea aceleiasi lingurite si servirea vinului sfintit din aceeasi cupa pentru zeci, poate chiar sute de persoane, nu respecta normele elementare de igiena. Cu toate acestea, legislatia noastra nu prevede nimic in mod expres cu privire la regulile ce ar trebui respectate in cazul Impartasaniei”, spune Mihaela Dumitrescu, doctor in cadrul Directiei de Sanatate Publica Ialomita.

In cofetarii, spre exemplu, se pot folosi lingurite de inox, dar dupa fiecare consumator acestea trebuie obligatoriu spalate si dezinfectate. Preotii cred insa ca nu exista niciun moment riscul unei imbolnaviri daca se vine la Sfanta Impartasanie cu credinta in suflet.

„In momentul in care vii cu credinta si consideri ca ceea ce primesti acolo este cu adevarat sangele lui Hristos, eu cred ca nu exista niciun pericol. Va dati seama ca intr-un sat nu exista decat o singura biserica, deci un singur loc de impartasanie. Acolo ar fi trebuit sa fie pandemie, nu-i asa?”, isi linisteste enoriasii parintele Gabriel Badea, directorul Seminarului teologic din Slobozia.

Potrivit catehismului ortodox, Sfanta Impartasanie este una dintre cele sapte Taine ale Bisericii prin care se primesc, sub chipul painii si al vinului, insusi Trupul si Sangele lui Hristos. Vinul folosit trebuie sa fie rosu si curat, iar painea, din grau.

Marturie

„Nimeni nu s-a imbolnavit de 2000 de ani”

„De 2000 de ani, crestinii se impartasesc si nimeni nu s-a imbolnavit vreodata. Imi spunea parintele Necula, care a fost cativa ani in Africa, faptul  ca a fost in zone cu boli grave si nicaieri nu a gasit vreun om care sa se fi imbolnavit pentru ca s-a impartasit cu aceeasi lingurita. Noi, crestinii, credem si sustinem ca ne impartasim cu Sangele si Trupul lui Hristos, deci cum ne putem imbolnavi? Eu folosesc aceeasi lingurita de 15 ani si nu m-am imbolnavit si nici nu s-a imbolnavit nimeni”, ne-a declarat parintele Costel Stoica, consilier patriarhal si purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.

Biserica Romano-Catolica nu foloseste niciun fel de instrument „la comun”. „In mod curent, din motive practice, noi impartasim numai cu Ostie (paine nedospita - n.r.), in care se afla intreg Trupul lui Hristos”, ne-a declarat parintele Francisc Dobos, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti. (Florian Bichir)

Obiceiuri

Se vopsesc ouale

In Joia Mare gospodinele trebuie sa vopseasca ouale in rosu, urmand ca in Sambata Mare sa coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la Biserica in Noaptea de Inviere pentru a fi sfintite.

„Astazi a fost spanzurat pe lemn Cel ce a spanzurat pamantul pe ape”. Aceste cuvinte sunt rostite de preot in aceasta seara, cand iese din Sfantul Altar purtand in spate Crucea lui Hristos. In credinta populara, in aceasta zi se fac focuri in curtea casei pentru ca mortii sa se poata incalzi. In unele zone se impart coliva si colaci la biserica. O alta traditie este nunta (maritarea) urzicilor, adica inflorirea, dupa care urzicile nu mai sunt bune de mancat.

Traditii

Clopotele tac

In Vinerea Mare nu se mai slujeste Sfanta Liturghie, se tine post negru si nu se lucreaza. De vineri, de la Punerea in Mormant si pana in ziua Invierii nu se trag clopotele. Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand gospodinele fac cea mai mare parte a mancarurilor traditionale, finalizeaza curatenia si pun la punct hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Paste.

In Sambata Mare se sacrifica mielul si se prepara drobul, friptura si borsul de miel. Pe vremuri era obligatoriu ca femeile sa imbrace, la slujba de Inviere si in zilele de Pasti, macar o camasa noua, iar barbatii sa aiba cel putin o palarie noua.

Joia Mare

Vanzarea Mantuitorului

In Joia Mare, Biserica a randuit sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor: spalarea picioarelor apostolilor de catre Hristos, Cina Domneasca la care s-a instituit Taina Impartasaniei (Euharistia), rugaciunea din gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de  cei care voiau sa-l ucida.

La Cina cea de Taina, Hristos „luand painea, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasta sa faceti intru pomenirea Mea. Asemenea si paharul, dupa ce au cinat, zicand: Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi”. (Luca 22,19-20).

Tot in Joia Mare, Iisus Hristos este tradat de catre Iuda: „Si pe cand vorbea inca, iata a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, si impreuna cu el multime multa, cu sabii si cu ciomege, de la arhierei si de la batranii poporului. Iar vanzatorul le-a dat semn, zicand: Pe care-L voi saruta Acela este! Puneti mana pe El. Si indata, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucura-Te, Invatatorule! Si L-a sarutat”. (Matei 26,47-50) (Florian Bichir)

Ne puteți urmări și pe Google News