Evenimentul Zilei > Social > Sfânta cu roata. Calendar creștin ortodox
Sfânta cu roata. Calendar creștin ortodox

Sfânta cu roata. Calendar creștin ortodox

Prăznuită pe 25 noiembrie, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina s-a născut în Alexandria la începutul secolului IV.

Fiind fiica principelui Consta și a beneficiat de o educație aleasă, astfel că, la vârsta de 18 ani, era cunoscută pentru înțelepciunea dar și frumusețea ei.

Mama ei, creștină în ascuns, o duce pe Ecaterina în afara cetății, la un duhovnic, unde fata află despre Hristos și învățătura creștină.

În acea vreme, împăratul roman Maximin Daia (305-314) a venit la Alexandria pentru a afla câți creștini au mai rămas. Aceștia aveau de ales între a jertfi zeilor sau a fi uciși. Ecaterina are curajul de a merge în fața împăratului și de a-l mustra, prorocindu-i: „Mulți din palatele tale vor crede în Hristos Dumnezeu”.

Uluit de frumusețea fetei, dar și de felul în care vorbea, Maximin o convoacă în fața unui consiliul de 50 de filosofi păgâni pentru o confruntare doctrinară. În urma acesteia, toți cei 50 se covertesc la creștinism.

Împăratul, fiind nevoit să plece intempestiv, o închide temporar pe Ecaterina în temniță. În urma unei viziuni, împărăteasa Augusta merge să o vadă la închisoare, însoțită de șeful gărzii imperiale și 200 de oșteni. În urma unei discuții cu prizoniera, împărăteasa și tot alaiul său se convertesc la creștinism.

Reîntos, împăratul află cu mânie că prorocia Ecaterinei se împlinise și poruncește să fie trasă pe patru roți cu tăișuri, dar un înger al Domnului distruge instrumentul de tortură. Pentru acest motiv, este pictată în icoane alături de o roată de tortură.

În cele din urmă Sfânta Ecaterina a fost ucisă prin tăierea capului.

O parte din moaștele sale se află la Biserica Colțea din București.