Sezon estival fără salvamari pe plajele litoralului.

Sezon estival fără salvamari pe plajele litoralului.

Guvernul refuză să aloce bani pentru plata salvamarilor şi a posturilor de prim ajutor de pe litoral după ce în ultimii trei ani finanţarea a fost asigurată din fondul de rezervă al Executivului. Cei aproape 400 de salvamari trebuie plătiţi de acum încolo de către primării, însă acestea nu au alocat şi nici nu au bani pentru finanţarea activităţii de salvare şi prim ajutor a turiştilor care vor veni la plajă.

Sezonul estival începe cu stângul pentru sutele de salvamari care vară de vară asigură protecţia turiştilor de pe plajele litoralului. Dacă în anii trecuţi, după proteste mediatizate, salvamarii reuşeau să obţină banii la sfârşitul sezonului, prin hotărâre de guvern, acum, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, l-a informat în scris pe preşedintele Consiliul Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, că finanţarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar şi a posturilor de prim ajutor trebuie asigurată din bugetele locale. „ Suntem în aer, pur şi simplu nu mai există finanţare şi fiecare primărie trebuie să o asigure din fonduri proprii” a fost reacţia vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir. Viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, spune însă că „primaria nu a alocat bani de la buget pentru activitatea celor peste 100 de salvamari din Mamaia şi nici nu are de unde”. Iar primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, exclude şi el posibilitatea finanţarii activităţii de salvamar pentru că „ plajele sunt ale Apelor Române şi cel care trebuie să asigure finanţarea este Ministerul Mediului”. 

Cine îi salvează pe turiştii care au nevoie de ajutor?

Reprezentanţii salvamarilor de pe litoral sunt cei mai afectaţi de vestea primită de la Ministerul de Finanţe. "Activitatea de salvamar este un serviciu public care trebuie finanţat de la bugetul de stat şi aşa a fost până acum. Suntem blocaţi. Noi am muncit şi în minivacanţa de 1 Mai.Sunt norme europene care impun activitatea de salvamar iar ministerul Turimsului nu poate clasifica o plajă dacă nu dispune de salvamari şi posturi de prim ajutor. Turiştii sunt în pericol. Numai în vara trecută, la 2 Mai şi Vama Veche, am avut 630 de intervenţii cu 42 de resuscitări” comentează supărat reprezentantul Asociaţiei salvamarilor din sudul litoralului, Gheorghe Lipoveanu.