Sesiune de coşmar la BAC. VEZI SUBIECTELE & SOLUŢIILE

Sesiune de coşmar la BAC. VEZI SUBIECTELE & SOLUŢIILE

După fiecare probă scrisă, elevii s-au prezentat în număr din ce în ce mai mic. Dacă anul trecut au promovat la BAC-ul de toamnă 40% dintre elevi, acum rezultatele vor fi catastrofale.

Pentru elevii care au susţinut ieri ultima probă a sesiunii a doua de Bacalaureat, încheierea examenelor nu a adus descătuşarea şi eliberarea de sub stresul specific oricărui examen, ci resemnarea. Statisticile provizorii, la nivel naţional, arată dezastruos: dacă la prima probă, cea de limba şi literatura română, sau prezentat cam 87% dintre cei peste 60.000 înscrişi, la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) procentul a scăzut la 82%, iar la ultima probă se aşteaptă ca cifra să scadă şi mai mult. O ţară de şantierişti

Mai mulţi elevi care au susţinut ieri examen, la proba la alegere a profilului, erau de părere că subiectele sunt mai uşoare ca în prima sesiune, însă tot nu vor obţine o notă de trecere: "O să fim o ţară plină de şantierişti", crede Cosmin, un elev care a susţinut pentru a doua oară examenele de Matematică şi Chimie anorganică, la Colegiul Tehnic Traian din Capitală.

Cei mai resemnaţi dintre elevi nu s-au mai prezentat la examene, însă nici cei care au venit nu au făcut mare lucru: "Mulţi tineri au părăsit sala după o oră şi jumătate, fără să fi scris nimic pe foile de examen", a precizat inspectorul general şcolar, profesorul Cristian Alexandrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La prima probă scrisă, din totalul celor 62.348 elevi înscrişi s-au prezentat la examen doar 54.099 de candidaţi, adică 86,77%. Descurajaţi de subiecte şi de faptul că nu pot copia nici la această sesiune, mulţi elevi au decis să nu se mai prezinte la următoarele probe.

Conform statisticii realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, situaţia participării la proba scrisă obligatorie a profilului (matematică sau istorie) a stat şi mai rău: din totalul celor 78.633 de candidaţi înscrişi, s-au mai prezentat la examen doar 64.785 de elevi (82,39% dintre cei înscrişi).

Cum se copiază cu bun-simţ

La primele două probe scrise, 311 elevi au încercat în diferite moduri să copieze şi au fost eliminaţi. Cu toate acestea, în liceele în care camerele de luat vederi nu înregistrau şi sunetul, unii profesori supraveghetori i-au mai lăsat pe elevi să discute între ei.

Copiatul a continuat şi la ultima probă scrisă, însă fără cărţi şi caiete sau telefoane mobile, ci doar cu discuţii între colegi: "Tot degeaba dacă nu nimereşti cu un elev mai isteţ pe lângă tine. Eu am avut noroc că a stat un baiat deştept lângă mine. L-am lăsat să îşi facă mai întâi lucrarea lui, iar după aia ne-a dictat tuturor din clasă. Dacă iau examenul, e numai datorită lui", ne-a declarat Bogdan, un elev care spune că a copiat "cu bun-simţ la proba scrisă de anatomie", pe care a susţinut-o în cadrul Colegiului Tehnic Traian din Capitală.

Peste 60.000 de elevi s-au înscris, în toată ţara, pentru a susţine ultimul examen din sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului, care a avut loc ieri. Ultima probă a fost cea la alegere în funcţie de profilul şi specializarea liceului urmat, astfel cei mai mulţi elevi au dat examen la fizică, chimie, geografie, informatică, economie, filosofie sau psihologie.

Anul trecut, rata de promovare a examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie, a fost de aproape 40%. Anul acesta, profesorii estimează că nu va atinge 20%. 

Rezultatele, duminică la prânz

Duminică, 4 septembrie, până în jurul orei 16 se vor afişa primele rezultate oficiale. După această oră, elevii nemulţumiţi pot depune contestaţii la unităţile de învăţământ la care au susţinut probele. Comisiile vor primi contestaţiile până la ora 20, urmând ca rezolvarea lor să se facă în zilele de 5 şi 6 septembrie. Dacă în urma recorectării nota diferă cu mai mult de cincizeci de sutimi, se va face recalcularea mediei, altfel se păstrează nota iniţială. "Eu am avut noroc că a stat un baiat deştept lângă mine. L-am lăsat să îşi facă mai întâi lucrarea lui, iar după aia ne-a dictat tuturor din clasă.Dacă iau examenul, e numai datorită lui". BOGDAN, absolvent care a susţinut examen la Colegiul Tehnic Traian din Bucureşti

CLUJ

A fost prins copiind fiindcă i-a sunat telefonul

Un elev care a susţinut ieri ultima probă scrisă la examenul de bacalaureat a fost prins copiind, după ce i-a sunat telefonul în timpul examenului. Incidentul a avut loc la Colegiul Tehnic din Turda. Profesorii supraveghetori nu şi-ar fi dat seama că elevul copiază dacă nu ar fi existat un mic incident tehnic.

"Elevul copia cu un dispozitiv cu microcască, de tip handsfree. El ţinea legătura cu cineva din exteriorul sălii care îi dicta subiectul. La un moment dat, convorbirea aflată în derulare s-a întrerupt brusc, după care persoana de la capătul firului a sunat din nou, numai că soneria telefonului nu era oprită şi s-a dat de gol. Pentru că avea telefon la el, lucru interzis de regulament, elevul a fost dat afară din examen", ne-au spus surse din Inspectoratului Şcolar Cluj. Călin Mureşan, consilier al inspectorului şef al ISJ Cluj, a confirmat incidentul. (Mihai Şoica) VEZI SUBIECTELE LA BACALAUREAT 2011, EDIŢIA DE TOAMNĂ, PROBA LA ALEGERE: Chimie anorganică, niv. I, II - SUBIECTE - BAREM DE CORECTARE Chimie organică - SUBIECTE - BAREM Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologică umană - SUBIECTE - BAREM Biologie vegetală şi animală - SUBIECTE - BAREM Fizică - SUBIECTE - BAREM Economie - SUBIECTE - BAREM Sociologie - SUBIECTE - BAREM Geografie - SUBIECTE - BAREM

Filosofie - SUBIECTE - BAREM Psihologie - SUBIECTE - BAREM

Logică şi argumentare - SUBIECTE - BAREM Informatică Limbajul C/C ++, profil real, matematică informatică - SUBIECTE - BAREM Limbajul Pascal, profil real, matematică informatică - SUBIECTE - BAREM Limbajul C/C ++, filiera teoretică, specializarea ştiinţele naturii - SUBIECTE- BAREM Limbajul Pascal, filiera teoretică, specializarea ştiinţele naturii - SUBIECTE- BAREM