Serviciul Vamal din Republica Moldova a lansat „Procedura de validare automată”

Serviciul Vamal din Republica Moldova a lansat „Procedura de validare automată” Sursa foto: customs.gov.md

”Procedura de validare automată” a declarației vamale prevede digitalizarea și automatizarea operațiunilor. Timpii de validare vor fi reduși semnificativ.

Serviciul Vamal a lansat „Procedura de validare automată” care va facilita comerțul și activitatea agenților economici. Inițiativa a fost lansată cu suportul proiectului UE „Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene”.

În cadrul evenimentului, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a specificat că aplicația va facilita interacțiunea agenților economici cu organele vamale.

„Procedura de validare automată a declarației vamale la export va micșora timpul de așteptare. Ulterior, intenționăm să implementăm și procedura de validare automată a declarației vamale la import. Toate aceste facilități sunt realizate pentru a ușura activitatea agenților economici”, a spus Igor Talmazan.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, înaltul Consilier UE în domeniul politicii vamale și fiscale, Rosario de Blasio, a menționat că procedura de validare automată a declarației vamale va aduce beneficii tangibile pentru mediul de afaceri. „Aceste proceduri sunt binevenite. Ne propunem să sporim încrederea reciprocă între Serviciul Vamal și mediul de afaceri pentru o bună colaborare și desfășurare a activității economice”, a afirmat oficialul, citat de moldpres.md.

Procedura de validare automată a declarației vamale prevede digitalizarea și automatizarea operațiunilor. Dacă anterior procedura de validare avea o durată de la 30 de minute până la 2 ore, acum va fi de circa 15 minute.

Procedura de validare automată este funcțională. Implementarea măsurii a fost testată, iar în luna martie curent mai mulți agenți economici urmează a fi instruiți privind aplicarea acesteia.

Declarația vamală a călătorului

De la 1 ianuarie, în Republica Moldova a intrat în vigoare noul Cod Vamal, care prevede și declarația vamală a călătotului.

Declarația vamală a călătorului

Sursa foto: customs.gov.md

Declarația vamală a călătorului trebuie să fie depusă pentru mărfuri cu caracter comercial, cu condiția ca valoarea acestora să nu depășească echivalentul în lei moldovenești a sumei de 1.000 de euro sau 1.000 de kg în masă netă.

Documentul se depune și pentru bunuri al căror transport peste frontiera vamală se autorizează de către alte autorități de control. De asemenea, se depune la solicitarea călătorului sau la cerința funcționarului vamal.

Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, bunurile vor fi scutite de drepturi de plăți adiționale dacă prezintă un caracter ocazional și sunt destinate uzului personal și nu sunt introduse în scop comercial. În cazul bunurilor expediate prin colete sau trimiteri poștale, se aplică taxa vamală atunci când valoarea acestora depășește 150 de euro.

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024 și prevede uniformizarea și armonizarea legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene.