Declarația vamală a călătorului. Cine trebuie să o completeze

Declarația vamală a călătorului. Cine trebuie să o completezeSursa foto: customs.gov.md

De la 1 ianuarie, în Republica Moldova a intrat în vigoare noul Cod Vamal. Cine trebuie să completeze formularul prin care sunt declarate bunurile din bagajele personale.

Declarația vamală a călătorului trebuie să fie depusă pentru mărfuri cu caracter comercial, cu condiția ca valoarea acestora să nu depășească echivalentul în lei moldovenești a sumei de 1.000 de euro sau 1.000 de kg în masă netă.

Documentul se depune și pentru bunuri al căror transport peste frontiera vamală se autorizează de către alte autorități de control. De asemenea, se depune la solicitarea călătorului sau la cerința funcționarului vamal.

Declarația Vamală a călătorului din noul Cod Vamal

Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, bunurile vor fi scutite de drepturi de plăți adiționale dacă prezintă un caracter ocazional și sunt destinate uzului personal și nu sunt introduse în scop comercial. În cazul bunurilor expediate prin colete sau trimiteri poștale, se aplică taxa vamală atunci când valoarea acestora depășește 150 de euro.

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024 și prevede uniformizarea și armonizarea legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene.

Vamă, Leușteni, Republica Moldova

Vama Leușteni. Sursa foto: customs.gov.md

”Implementarea noului Cod Vamal reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Noua legislație vamală racordată la acquis-ul european va oferi agenților economici mai multe facilități, servicii digitalizate și reducerea birocrației”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Printre beneficiile noului Cod Vamal se numără:

-eliminarea taxelor pentru procedurile vamale și amânarea plății taxelor vamale -reducerea costurilor și a timpului de vămuire -validare automată a declarațiilor vamale la export -digitalizarea și automatizarea proceselor -interacțiune fizică redusă cu funcționarii vamali -posibilitatea declarării verbale pentru anumite categorii de mărfuri -reducerea costurilor și întârzierilor legate de declararea mărfurilor -declararea trimiterilor poștale la distanță -declararea până la 999 de mărfuri pe o singură declarație vamală (în prezent 99) -diminuarea riscurilor de fraudă și incidentelor de integritate, prin monitorizarea online a operațiunilor vamale.

Vamă, Republica Moldova

Sursa foto: NewsMaker

”Adaptarea la noile reglementări reprezintă o provocare atât pentru Serviciul Vamal, cât și pentru comunitatea de afaceri, însă prin conlucrare și efort comun cu toate părțile interesate vom asigura implementarea cu succes a un sistem vamal orientat spre eficiență, operativitate, interconectare cu sistemele europene, creând condiții echitabile și atractive în activitatea de antreprenoriat”, se mai arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News