Evenimentul Zilei > International > Serviciul german de informații acuză Rusia că folosește propaganda ca să bage spaima în oameni
Serviciul german de informații acuză Rusia că folosește propaganda ca să bage spaima în oameni

Serviciul german de informații acuză Rusia că folosește propaganda ca să bage spaima în oameni

Serviciul german de informații avertizează că Moscova va intensifica propagandă pe măsură ce se apropie iarna. Rusia este acuzată că folosește aprovizionarea cu energie ca măsură de șantaj menită să genereze teamă în rândul oamenilor.

Serviciul german de informaţii interne a anunţat, miercuri, că se aşteaptă la tot mai multe activităţi de propagandă rusă şi de spionaj în următoarele luni, relatează DPA.

Biroul federal pentru protecţia Constituţiei susține, într-un comunicat de presă, că Rusia se folosește temerile legate de aprovizionarea cu gaze ca o monedă de șantaj pentru a obține ridicarea sancțiunilor impuse de Occident.

„Răspândirea ţintită de informaţii false, de exemplu privind deficitul de gaz şi creşterile de preţuri, reprezintă o tentativă de a provoca teamă în Germania în privința unei crize energetice sau alimentare. Propaganda rusă va prolifera probabil în cercuri extremiste şi va alimenta narative conspiraţioniste cu scopul de a crea divizare în societatea noastră”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate se așteaptă ca Rusia să intensifice și activitățile de spionaj în următoarea perioadă, potrivit Agerpres.

Taxă pe gaze

Germania ia însă în calcul că Rusia va sista complet fluxurile de gaze și că va trebui să se aprovizioneze din altă parte, la prețuri mult mai mari. Guvernul de la Berlin a decis deja să impună o taxă pe gaze. Aceasta se va aplica atât populației, cât și companiilor, de la 1 octombrie 2022 și până în aprilie 2024. Taxa ar urma să fie de doi sau trei eurocenți pe kilowatt oră. Mai exact, nemții vor plăti între 400 și 600 de euro în plus, pe an, pentru facturile la gaze, transmite Reuters.

Nemții se reorientează

Speriați de prețurile tot mai mari la gaze, dar și de faptul că ar putea îngheța de frig la iarnă, dacă Rusia sistează complet fluxurile de gaze către Germania, nemții se reorientează. Vânzările de calorifere electrice au crescut cu 35%.

Un magazin de electronice din Berlin a epuizat deja marfa. „Toată lumea vrea să cumpere radiatoare electrice, dar stocurile sunt complet epuizate. Poate va sosi marfă nouă în septembrie, octombrie sau noiembrie. Nicio companie nu poate spune dacă vor fi sau nu livrate”, a declarat un angajat.