Cum funcționează propaganda pro-Kremlin. Campaniile de dezinformare, arma secretă a lui Putin

Cum funcționează propaganda pro-Kremlin. Campaniile de dezinformare, arma secretă a lui PutinSursa foto: Kremlin

Narațiunea „Elite împotriva poporului” reprezintă „cheia succesului” în ceea ce privește propaganda pro-Kremlin din ultimii ani. Mesajele cheie folosite de echipa lui Vladimir Putin în campaniile de dezinformare, repetate suficient, ajung să transforme minciuna în adevăr.

Campaniile de dezinformare, arma secretă a lui Putin. Portalul anti-știri false al Comisiei Europene, EuvsDisinfo, a analizat mai multe elemente ale modelului de propagandă pro-rusă.

Instituțiile media pro-Kremlin repetă la nesfârșit câteva mesaje de bază ce ajung la publicul național, dar și internațional. Prin repetiție, minciunile sună mai credibil, iar organismele de dezinformare pro-ruse reușesc acest lucru prin alipirea unui set de naraţiuni recurente care funcţionează ca şabloane pentru anumite poveşti.

Mai exact, narațiunea, ce poate fi comunicată prin texte, imagini și metafore, poate fi modificată în funcție de evenimentele actuale și a atitudinilor predominante.

Arma secretă a lui Putin: dezinformarea la nivel înalt

Potrivit EuvsDisinfo, narațiunea-cheie a Kremlinului este „Elite împotriva poporului.” Această idee, în care societatea este compusă dintr-o clică foarte coruptă și oamenii harnici, a fost folosită intens de-a lungul istoriei. Această naraţiune nu este invenţia Kremlinului, dar agenţiile de dezinformare pro-Kremlin o exploatează frecvent.

O astfel de narațiune poate să aibă un succes masiv, deoarece oferă un țap ispășitor pentru publicul larg. Acest tip de narațiune a fost folosit pe scară largă pe parcursul pandemiei de Covid-19, în care se spunea că Bill Gates ar fi inventat coronavirusul și prin vaccinare s-ar implanta „microcipuri.”

De asemenea, o astfel de narațiune a fost folosită și în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Instituțiile media pro-Kremlin au descris invazia Rusiei ca pe un complot „anglo-saxon”, punând slavii unii împotriva altora.

Poate cea mai cunoscută trăsătură a acestei narațiune este afirmația că lumea este condusă, din umbră, de o elită secretă. Și în războiul dintre Rusia și Ucraina, narațiunea „elite împotriva poporului” a fost des folosită.

Cei care furnizează o astfel de narațiune pretind că sunt vocea rațiunii și că pledează în numele celor care nu au drepturi, aducând la suprafață adevărul ce este ascuns de elitele care conduc lumea din umbră.

Chiar dacă, la suprafață, această narațiune pare a milita pentru oamenii de rând, rădăcinile ei sunt autoritare. Foarte rar există dovezi care să susțină afirmațiile făcute, iar potrivit gândirii conspiraționiste, și absența dovezilor este folosită ca dovadă.

Pentru ca această narațiune să aibă „succesul” dorit, cititorul trebuie să se bazeze doar pe cuvântul naratorului, pe principiul: „Cunosc adevărul, ai încredere în mine.”

Astfel de narațiuni cer publicului să accepte afirmațiile pe baza credinței și nu a faptului, scrie euvsdisinfo.eu.