Serviciile Secrete nu pot să adune probe în dosarele penale. Curtea Constituțională a decis, din nou, acest lucru

Serviciile Secrete nu pot să adune probe în dosarele penale. Curtea Constituțională a decis, din nou, acest lucru CCR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Deși Parlamentul a aprobat o modificare la Codul Penal, în urma căreia serviciile secrete puteau aduna probe în dosarele penale, judecătorii de la Curtea Constituțională au decis că acest lucru este ilegal, și contravine Constituției României.

În cursul acestui an, Camera Deputaților a votat ca și for decizional, o modificare a Codului de Procedură Penală, prin care interceptările telefonice realizate de serviciile secrete puteau fi folosite ca probe în dosarele penale.

”Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea mai multor infracţiuni şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări”, se arată în modificarea aprobată de Camera Deputaților.

În replică, Curtea Constituțională susține că această prevedere este complet ilegală, și contravine Constituției.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Legiuitorul nu a reglementat un control efectiv al elementelor ce ţin de legalitatea înregistrărilor – mijloc de probă în procesul penal – rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului”, susțin cei de la CCR care au analizat cazul.

Au fost depuse mai multe sesizări

După ce Camera Deputaților a votat această modificare, mai multe instituții ale statului, printre care Înalta Curte de Casație și Justiție dar și Avocatul Poporului au depus excepții de neconstituționalitate.

Acestea au fost analizate în cursul zilei de miercuri, la Curtea Constituțională, care a decis să le admită.

„În esenţă, în ceea ce priveşte soluţia de admitere a obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.I pct.17 [cu referire la art.139 ind.1 alin.(2)] din legea criticată, Curtea a reţinut că legiuitorul nu şi-a îndeplinit obligaţia constituţională, în sensul punerii de acord a prevederilor declarate neconstituţionale prin Decizia nr.55 din 4 februarie 2020, cu dispoziţiile Constituţiei, ceea ce este contrar prevederilor art.147 din Legea fundamentală ... Din această perspectivă, Curtea a constatat că legiuitorul nu a reglementat un control efectiv al elementelor ce ţin de legalitatea înregistrărilor – mijloc de probă în procesul penal – rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului, desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991, cu consecinţe în planul respectării accesului liber la justiţie şi dreptului la un proces echitabil”, susține CCR.