USR a pierdut la Curtea Constituțională. Eșecul va afecta ONG-urile

USR a pierdut la Curtea Constituțională. Eșecul va afecta ONG-urileCătălin Drulă, șeful USR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea făcută de USR, cu privire la modificarea și completarea legii privind urbanismul.

Judecătorii au decis că legea prin se care modifică unele prevederi normative din Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, este constituțională în raport cu criticile aduse de USR, partid condus de Cătălin Drulă.

”În esență, Curtea a constatat că susținerile autorilor obiecției de neconstituționalitate sunt neîntemeiate, iar dispozițiile legii criticate respectă întru totul exigențele constituționale ce decurg din dispozițiile art.1 alin.(5), art.11, art.20 alin.(2), art.21, art.53 și art.124 alin.(2) din Legea fundamentală, coroborate cu cele ale Convenției privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnată la Aarhus la 25 iunie 1998 și ratificată de România prin Legea nr.86/2000”, se arată în comunicatul Curții Constituționale a României.

Ce a solicitat USR

Uniunea Salvați România și deputații care au plecat din PNL, la Partidul Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban, au atacat la Curtea Constituțională a României, modificările legislative aduse la Legea Urbanismului.

Concret, USR a criticat faptul că ONG-urile pot ataca deciziile emise de primari, cu privire la documentațiile urbanistice, într-un termen de doar un an, și nu cinci ani, așa cum era până la modificarea legii. Din acest motiv, consideră USR a fost încălcat grav accesul la justiție.

”Prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanţii societăţii civile, contrar art. 16 din Constituţie privind egalitatea în drepturi”, se arată într-un alt comunicat de presă, emis de USR.

Procesul de transparență nu mai există

La momentul respectiv, senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia de administraţie publică, din Senatul României, a criticat noua lege, despre care susține că a limitat la maxim procedura de trasnsparență în emiterea actelor privind urbanismul.

”Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate şi dezvoltatori, în favoarea celor din urmă. Acest lucru nu poate rămâne aş0a. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL şi UDMR nu pot face chiar orice vor în România”, susţinea Raoul Trifan, citat de stiripesurse.ro.