Editura Evenimentul si Capital

Miniștrii de Interne. Doru Viorel Ursu, din procesul lui Nicu Ceaușescu, direct ministru de Interne | SERIAL EVZ

La înfi ințarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
Autor: | | 6 Comentarii | 4661 Vizualizari

A fost ministru de Interne între 1990-1991, este primul nominalizat de polițiști când este vorba de realizări. De profesie procuror, judecător militar la Tribunalul București și președinte al Tribunalului Militar București, este cel mai respectat dintre miniștrii de Interne care au existat după Revoluție

Cel mai pregătit dintre miniștrii de Interne de după Revoluție, care a făcut față multor încercări, este, în opinia celor mai mulți angajați ai Ministerului, Doru Viorel Ursu. „Perioada aceea, în care am fost ministru de Interne, a fost cea mai grea pentru mine, încă din prima zi, pentru că atunci, când am ajuns la cabinet, nu am putut să intru din cauză că se strânsese lumea în Piața Universității”, ne-a povestit Doru Viorel Ursu, acum avocat.

„Ar fi bine să nu refuzați”

Și-a întrerupt programul de recuperare pentru problemele pe care le are la coloana vertebrală și pe care le „tratează” cu haz, spunând: „La cap sunt sănătos!”. „În data de 14 iunie 1990, trebuia să ajung la procesul Ceaușeștilor, unde trebuia să judec pentru că era termen la Sibiu, dar a venit la mine la birou o mașină neagră. Mă pomenesc că mă cheamă la Guvern. Mă gândeam la tot felul de lucruri, la procesul de la Sibiu... Aflu că l-a destituit pe Chițac, Iliescu era agitat, deschis la cămașă, iar Petre Roman i-a zis: «Vi-l prezint pe actualul ministru de Interne ». Iar mie mi-a zis: «M-am gândit să vă punem ministru de Interne, ar fi bine să nu refuzați!»”, a explicat Ursu, pe scurt, cum a fost numit în această funcție.


FOTO: Dialogul a fost punctul forte al ministrului Doru Viorel Ursu FOTO: ARHIVA PERSONALĂA vorbit mulțimii

Ursu spune că a fost primul ministru care a instaurat tehnica dialogului: „Când am ajuns în Piața Univeristății, am zis că trebuie să stau de vorbă. Au vrut să îmi răstoarne mașina și mi-am spus că, dacă mor, o să scrie pe crucea mea cum s-a întâmplat, ca să afle băieții mei. Nu știu dacă a fost curaj. A fost încredințare. Destinul meu îl hotărăște El. Am reușit să deblochez Piața Univeristății fără să trag un glonț, fără să folosesc un baston. Am fost primul care a spus că nu există teroriști”.

„Iliescu tremura... Regele a părăsit România”

„Un con de umbră”, îi spune Doru Viorel Ursu acestei istorisiri cu Regele Mihai, despre cum a intrat fraudulos în țară, pentu prima oară după Revoluție. Regele nu avea cetățenie română la acea dată. „Trebuia să își ridice pașaportul de la Ambasada României la Berna, dar nu a făcut-o și a folosit la intrarea în România pașaportul diplomatic danez, care se elibera tuturor membrilor familiilor regale. Danezii au impus atunci viză, dar Regele nu știa. Intrând ilegal în țară, recunoștea autoritățile române instalate, era un truc politic. La aeroport a intrat ca prin brânză, a fost așteptat de mai multe mașini ale lui Patriciu... SRI s-a pierdut cu firea. Am alertat județele din jur. A trecut ca prin brânză și de baraj, la intrarea în Pitești a fost oprit și i s-a spus că trebuie să se întoarcă. Iliescu tremura tot. Roman voia să ia măsuri pentru că erau mulți țărani care amenințau că ies cu coasele... I-am pus la dipoziție un avion care l-a dus la Geneva. După acest eveniment a fost invitat de Ion Iliescu”, își amintește fostul ministru. Acest episod este relatat de Doru Viorel Ursu și în cartea „Arta sinuciderii”. „Spre ivirea zorilor, Regele și suita au acceptat, în cele din urmă, să urce într-un avion militar AN24... și a părăsit spațiul aerian al României”, scrie fostul ministru.

„Tatăl” jandarmilor și al Academiei de Poliție

Doru Viorel Ursu are meritul de a reînființa, în timpul mandatului său, trupele de jandarmi, a stabilit trecerea Direcției Generale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului de Interne în subordinea Ministerului Justiției. A înființat brigada Ordinii și Liniștii Publice. A înființat Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ și două licee militare ale MAI, care apoi au fost desființate. Așadar, fostul procuror militar a mizat pe educația polițiștilor: „Am vrut să îi pregătesc, să îi fac să se simtă studenți, nu să stea cu bâta în mână, cum i-am găsit! Eu nu sunt de acord cu violența. Odată i-am tras o palmă unui criminal, care râdea când povestea cum a violat o fată pe care apoi a ținut-o cu capul în apă până a omorât-o. Îmi pare rău că am făcut asta. Eu aveam o pregătire juridică și nu trebuia să mă abat de la lege”. Ministrul a ținut piept personalităților vremii care au dorit trecerea la MApN a Trupelor de Ordine Publică și a Unității Speciale de Aviație. „Am ordonat ...transformarea în Comandamentul Trupelor de Jandarmi. Alături de înființarea Academiei Alexandru Ioan Cuza a fost poate cel mai important ordin pe care l-am semnat în timpul mandatului meu”, a consemnat în cartea „Ministru de Interne”.

Cel mai bine cotat șef la Interne

Vine IADUL ALB! COD PORTOCALIU in toata tara! Ce se intampla in urmatoerele ore

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI