Serbia, prima țară europeană care va produce vaccinul chinezesc Sinopharm de la 15 octombrie

Serbia, prima țară europeană care va produce vaccinul chinezesc Sinopharm de la 15 octombrie

Unele nemulțumiri privind evoluția campaniei de vaccinare europeană a făcut ca mai multe țări să se orienteze către măsuri și mijloace complementare. Ungaria a aprobat Sputnik V și Sinopharm, Cehia și Slovacia recomandă Sputnik, iar Italia va produce Sputnik V în Normandia. Recent, Serbia a anunțat că va produce vaccinul chinezesc Sinopharm împotriva COVID-19.

Serbia va fi prima ţară europeană care va produce vaccinul chinezesc Sinopharm împotriva Covid-19, a anunţat joi preşedintele Aleksandar Vucic, notează AFP, preluată de Agerpres .

Acord pentru construirea unei fabrici în Serbia pentru producerea vaccinului chinezesc Sinopharm

Un acord pentru construirea unei fabrici va fi semnat în termen de două săptămâni. Fabrica va fi finanţată de China şi Emiratele Arabe Unite, a spus şeful statului sârb.

"Vom începe să producem vaccinul pe 15 octombrie", a declarat preşedintele la postul naţional de televiziune RTS după ce l-a primit pe prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed al Nahyan.

Ţară candidată la Uniunea Europeană, Serbia menţine relaţii diplomatice şi economice strânse cu Moscova şi Beijingul. Belgradul a recurs la comenzi de vaccin chinezesc Sinopharm şi rusesc Sputnik V pentru a vaccina până în prezent 1,5 milioane din cele 7 milioane de locuitori ai săi.

Aleksandar Vucic a precizat că vaccinurile produse în Serbia ar putea fi livrate "chiar şi fără costuri suplimentare" către alte ţări din regiune, mai precizează sursa citată.

Soluțiile complementare căutate sunt în măsură însă să reflecteze oarecum euroscepticismul unor state europene

În urmă cu câteva zile, Italia a anunțat, de asemenea, că va produce în Lombardia vaccinul rusesc Sputnik V și că urmează în acest sens un program propriu privind producerea vaccinului și vaccinarea până la finele anului 2022, în paralel cu campania europeană de vaccinare.

Nemulțumite de evoluția campaniei europene de vaccinare, Ungaria, Austria, Cehia și Slovacia și-au conturat propria poziție și chiar susțin vaccinurile complementare chiar dacă acestea nu sunt încă aprobate la nivel european. de cealaltă parte, Rusia a acordat autoritățile medicale europene de tergiversarea procesului de aprobare a vaccinului propriu Sputnik V.

În România nu există încă vreo abordare de acest gen, iar dozele aprobate la nivel european sunt utilizate pentru vaccinarea populației în cadrul campaniei naționale de vaccinare desfășurate sub supravegherea președintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

Temerile principale sunt realimentate, la nivel european, privind noile tulpini de coronavirus mai rezistente și periculoase.