Fenomenul Serbia. Vecinii noștri au reușit să impresioneze Europa

Fenomenul Serbia. Vecinii noștri au reușit să impresioneze Europa

În ceea ce privește creșterea economică, Serbia ocupă primul loc în Europa, fapt care urmează să fie confirmat spre sfârșitul lunii martie anul curent, când o să fie publicate primele date din primul trimestru al acestui an; la acest rezultat s-a ajuns atât datorită deschiderii țării imediat după primul val al pandemiei provocate de virusul Corona, cât și implementării de reformă demarată în anul 2014.

Serbia a înregistrat rezultate remarcabile în ceea ce privește creșterea economică chiar și în raport cu țările din zona euro; în primul trimestru al anului 2020 a înregistrat o creștere de 5,2%, în timp ce țările din zona euro au înregistrat un minus de 3,2%; în trimestrul doi Serbia a înregistrat un minus de 6,3% în timp ce zona europeană a înregistrat un minus de 14,7%. În trimestru trei, când zona euro a înregistrat un minus de 4,3%, Serbia a marcat un minus de doar 1,4%.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Economia Serbiei, creștere puternică la nivelul zonei europene

  • Datoria publică a Serbiei a fost cea mai mică în raport cu aproape toate țările europene.

  • Pe 11 februarie Guvernul Republicii Serbia a acordat un pachet de ajutor suplimentar economiei.
  • În anul ”Coronavirusului” 2020 a înregistrat investiții străine directe de 2,9 miliarde de euro neto, respectiv 3 miliarde bruto, ceea ce denotă faptul că multe companii străine au investit în Serbia chiar în această perioadă de criză.
  • În Serbia sunt cele mai mari salarii medii pe economie din regiune, iar după majorarea din ianuarie media va fi de 535-536 euro; doar în Belgrad salariu mediu a crescut în ultimii 7 ani cu 180 de euro, ceea ce reprezintă o majorare cu 40%.
  • Construirea de noi spitale și renovarea unor spitale vechi: două spitale Covid au fost construite în doar 4 luni (la Batajnica, având capacitate de 930 de locuri și la Kruševac, cu o capacitate de 500 de locuri); în prezent sunt în curs lucrările de construcție la alte 10 spitale județene în mai multe localități din Serbia.
  • Rezultate bune în lupta împotriva Corona virusului: Serbia a înregistrat numărul cel mai mic de decese în raport cu țările din regiune.

 

Noi ajutoare destinate economie și cetățenilor în Serbia

  • Guvernul Serbiei a adoptat un nou set, al treilea, de măsuri economice privind acordarea de ajutor economiei și cetățenilor, în valoare de 249 de miliarde de dinari. Valoarea totală a celor trei seturi este de 953 miliarde de dinari, respectiv aproximativ 8 miliarde de euro.
  • Acest ultim set de măsuri este destinat, spre deosebire de celelalte două, întreprinderilor mari care suferă consecințele pandemiei.
  • Potrivit celor declarate de Premierul Republicii Serbia Ana Brnabić, aceste măsuri vor contribui la asanarea consecințelor negative ale pandemiei Corona virus, dar, în același timp vor ajuta cetățenii să-și păstreze locurile de muncă, astfel încât economia să nu piardă ”oxigenul” necesar pentru a funcționa, și nu în ultimul rând, cetățenii să poată să depășească această perioadă dificilă.
  • Pentru toate aceste măsuri economice menționate, destinate atenuării consecințelor COVID-19, țara noastră a primit laude din partea FMI-ului, a Băncii Mondiale și a altor instituții. Aceasta reprezintă o dovadă că Serbia este un stat stabil iar cetățenii și economia pot conta pe stat în această perioadă dificilă.
  • Premierul Ana Brnabić și ministrul finanțelor Siniša Mali au subliniat faptul că statul a luptat pe două fronturi - domeniul sănătății și domeniul economic - reușind să obțină rezultate excepționale pe ambele.
  • În anul 2020 Serbia a înregistrat o scădere a PIB de doar 1%, acesta fiind cel mai bun rezultat din Europa.
  • Salariile și pensiile, precum și angajările în câmpul muncii au continuat să crească, în timp ce rata de inflației a rămas stabilă, respectiv 1,6%.
  • Anul trecut numărul angajaților în câmpul muncii a crescut cu 50.500, în timp ce rata datoriei publice a înregistrat cea mai mică creștere în comparație cu majoritatea țărilor europene. În Serbia această rată este în continuare sub 60%, respectiv 56,8% din PIB.
  • În ceea ce privește bugetul pentru 2021, cifrele înregistrate în luna ianuarie sunt mult mai bune decât cele preconizate pentru că în locul deficitului prevăzut de 13,4 de miliarde de dinari, a fost înregistrat un deficit de 13,3 miliarde de dinari.
  • Pe parcursul anului 2020, în timp ce întreaga economie mondială a suferit, în Serbia producția industrială a fost mai mare cu 0,4% față de anul 2019. Exportul a crescut de asemenea; dacă în anul 2019 a fost de 17,1 miliarde de euro, în anul 2020 a înregistrat 17,5 miliarde de euro.
  • În acest al treilea set de măsuri au fost incluși 300.000 de noi angajați din marile întreprinderi care, pe lângă cei 1.050.000 de angajați în întreprinderile mici și mijlocii, înseamnă că de aceste ajutoare pot beneficia în total 1,4 milioane de angajați din sectorul privat.
  • Statul urmează să acorde ajutor direct sub forma unor salarii, anume unul și jumătate din salariu minim pe economie celor 1.505.093 de angajatori și angajați în întreprinderile mici, mijlocii și mari. În acest set de ajutoare sunt cuprinse și ajutoarele financiare acordate cetățenilor. Măsura care se referă la acordarea salariului minim se va aplica începând cu 1 martie a.c., urmând să intre în plată în cursul lunii aprilie, a doua tranșă se va acorda în luna mai, iar a treia în luna iunie a.c. Aici nu sunt incluse băncile și nici celelalte instituții financiare.
  • Pe lângă acordarea unui salariu minim și jumătate pe economie, un sprijin de încă un salariu minim va fi acordat celor din domeniul hotelier și al restaurantelor, agențiilor turistice, ghizilor turistici profesioniști și însoțitorilor, angajaților din hoteluri, centrelor de odihnă și agențiilor rent-a-car.
  • Hotelurile din orașe vor mai beneficia de un alt sprijin financiar din partea statului în valoare de 350 de euro pentru fiecare loc de cazare și 150 de euro pe unitate de cazare. De aceste ajutoare hotelurile din orașe au beneficiat și spre sfârșitul anului trecut.
  • Sprijinul direct va fi acordat și sectorului transportului de călători și autogărilor, respectiv câte 600 de euro pentru fiecare autocar, pentru o perioadă de 6 luni.
  • Cu scopul păstrării lichidităților sectorului privat, statul a decis să prelungească garanțiile actuale, urmând să fie adoptat și un nou set de garanții destinate celor mai vulnerabile întreprinderi.
  • Începând cu luna ianuarie a acestui an, pensiile au fost majorate cu 5,9%, având ca model metoda elvețiană, iar cei 1,7 milioane de pensionari vor urma să primească un ajutor de 50 de euro, plus încă cei 60 de euro, așa cum primesc toți cetățenii majori.
  • Ajutoare de 60 de euro urmează să fie acordat tuturor celor 6.118.911 de cetățenilor majori, urmând ca sumă să se plătească în două tranșe, în lunile mai și noiembrie al anului în curs.

VACCINAREA ÎN SERBIA

  • În Serbia se folosesc 3 vaccinuri diferite: din SUA, China și din Rusia. După Marea Britanie, Serbia a vaccinat, până în prezent, cel mai mare procent din populația țării, proportional cu numărul total al cetățenilor.
  • În Serbia se efectuează de o lună vaccinarea populației împotriva virusului Covid-19. Vaccinarea în masă a început pe data de 19 ianuarie.
  • Cetățenii îți fac programarea prin portalul e-guvernare (e-Uprava) sau telefonic - la centrele de contact, urmând ca ulterior să li se transmită mesajul privind data exactă a vaccinării.
  • În Serbia cetățenii au dreptul să opteze pentru un anume vaccin, având la dispoziție să aleagă dintre cele trei vaccinuri disponibile ”Pfizer”, vaccinul chinezesc ”Sinofarm”, și vaccinul rusesc ”Sputnik V”.
  • De menționat că Serbia se situează în continuare pe locul 2 în Europa în ceea ce privește procentual de vaccinări la 1.000.000 de locuitori, respectiv la numărul persoanelor vaccinate la 100 de locuitori. Locul 1 îl ocupă Marea Britanie.
  • Serbia se află pe locul 5 în lume după numărul de persoane vaccinate, iar pe locul 6 în ceea ce privește numărul de vaccinări din ultimele 7 zile.

 

  • Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat că a primit asigurări că înainte de luna martie, Serbia va achiziționa încă 1 milion de vaccinuri împotriva Corona virus.
  • Prima tranșă de vaccinuri de la ”Pfizer” a ajuns pe data de 22 decembrie. China a livrat 1 milion de doze de vaccin ”Sinofarm” și pe data de 16 ianuarie aceasta a ajuns în țară.
  • Pe data de 29 ianuarie în Serbia au ajuns 40.000 de vaccinuri ”Sputnik V” rusești. Pe perioada februarie-martie se așteaptă și livrarea cantității restante din totalul de 2 milioane de doze de vaccin rusesc.
  • Pe data de 9 februarie, în Serbia a sosit o tranșă de 50.000 de vaccinuri ”Sputnic V” din Rusia.
  • De asemenea, ieri au ajuns în Serbia experți din Rusia care, împreună cu specialiștii sârbi au abordat subiectul referitor la demararea producției de vaccinuri rusești în Serbia. A fost efectuată o vizită la Institutul Torlak pentru a analiza și a aprecia capacitățile tehnologice și a cadrelor de specialitate ale Institutului pentru producția vaccinului ”Sputnik V”.
  • Presedintele Vučić a declarat nu de mult, că țara noastră va investi în extinderea instalațiilor de producție, în aparatură nouă, pentru a satisface standardele necesare conform cărora să se desfășoare producția. Vaccinurile ”Sputnik V” produse în țara noastră ar urma să se distribuie în regiune, dar și în alte țări din Europa.
  • Pe data de 10 februarie în Serbia au mai sosit 500.000 de doze de vaccin chinezesc ”Sinofarm”

Președintele Serbiei Aleksandar Vučić a declarat că până la sfârșitul lunii februarie urmează să mai sosească încă 88.000 de doze de la ”Pfizer”.

  • Până la sfârșitului lunii februarie se vor primi între 120.000- 150.000 de doze de la ”Astra Zeneca”, contractul în acest sens fiind deja semnat. Se așteaptă confirmarea de la producător.
  • Până la sfârșitului lunii februarie, Serbia va dispune de 2 milioane de vaccinuri cu care vor fi vaccinați 1 milion de cetățeni.
  • Până în acest moment în Serbia au fost vaccinate 945.977 de persoane (fără să fie luate în calcul persoanele care au făcut deja rapelul, care a început deja – 306.332 de persoane), până acum a făcut programarea peste 950.000 de persoane (conform datelor din 16 februarie).
  • Primii vaccinați au fost cadrele medicale, apoi personalul din azilele de bătrâni și au urmat cadrele MAI, Armatei Serbiei și a altor servicii de securitate și reprezentanții mass-media...
  • Vârsta medie a persoanelor imunizate în Serbia este de 65,4 ani, procentul ceva mai mic este înregistrat în marile orașe - 62,8-63 de ani.
  • Serbia a donat Macedoniei de Nord și Muntenegrului un număr de vaccinuri, ca un important gest de solidaritate. Acest tip de ajutor va continua și în viitor, mai ales când este vorba de vecinii noștri, astfel încât și aceștia să aibă posibilitatea sa înceapă vaccinarea celei mai vulnerabile categorii de cetățeni.