Serbia, iritată de un mesaj islamist scris pe pereții unei mănăstiri ortodoxe din Kosovo

Serbia, iritată de un mesaj islamist scris pe pereții unei mănăstiri ortodoxe din Kosovo

Apariţia unui graffiti promovând crearea unui stat islamic pe clădirea mănăstirii ortodoxe Decani din Kosovo a fost amplu condamnată astăzi de deputaţii din Parlamentul sârb care au subliniat că desenul reflectă starea de instabilitate din Kosovo-Metohija, relatează agenţia oficială Tanjug.

Primul graffiti - o inscripţie “ISIS” (Statul islamic din Irak şi Siria) şi anunţul “Vine califatul islamic” - a fost descoperit duminică pe clădirea din secolul XIV declarată monument al UNESCO, alături de iniţialele fostelor grupări paramilitare ale etnicilor albanezi UCK (Armata de eliberare din Kosovo) şi AKS (Armata naţională albaneză). Luni la prima oră au fost găsite noi inscripţii similare, referitoare la UCK şi ISIS, pe porţile complexului mănăstiresc.

“Considerăm că pictarea unui graffiti nu contribuie la construirea încrederii şi normalizarea relaţiilor”, a subliniat Djordje Milicevic, deputat din partea formaţiunii guvernamentale SPS (Partidul Socialist din Serbia). “Ne aşteptăm de la comunitatea internaţională să protejeze locurile sfinte sârbe din Kosovo-Metohija şi cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat acesta.

Şi principalul partid de opoziţie din Parlamentul sârb, Partidul Democrat (DS), a condamnat vehement apariţia desenelor. “Este o nouă izbucnire de ură şi un atac împotriva mânăstirii Decani, ce confirmă că, esenţialmente, terorismul şi extremismul nu au dispărut niciun moment din Kosovo-Metohija, iar comunitatea internaţională trebuie să rămână acolo şi să-şi consolideze autoritatea în loc să şi-o reducă”, a spus purtătorul de cuvânt al DS Borislav Stefanovic. Potrivit acestuia, Misiunea NATO de pace din Kosovo (KFOR) trebuie să întărească protecţia asigurată mănăstirii, iar poliţia din Kosovo trebuie să-i găsească fără întârziere pe autori, mai scrie Tanjug, preluată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ce-l priveşte, comandantul KFOR, generalul Francesco Paolo Figliuolo, a condamnat ferm acest gest, amintind că mănăstirea Decani “este un sit al patrimoniului cultural mondial recunoscut de UNESCO şi reprezintă valori comune pentru toţi locuitorii din Kosovo, toată lumea având obligaţia de a-l respecta şi de a contribui la salvgardarea sa”. El a dat asigurări că misiunea KFOR va continua să protejeze situl, notează Tanjug.

Comandantul KFOR s-a întâlnit de altfel luni la mănăstire cu parohul Sava Janjic şi cu primarul din Decani, Rasim Selmanaj, toţi exprimându-şi cu vehemenţă dezaprobarea faţă de acest gest, se arată într-un comunicat al KFOR. Cu ocazia vizitei la sit, comandantul poliţiei regionale din Pec a precizat că au fost lansate investigaţii cu privire la acest caz.

La rândul său, ministrul de interne din Kosovo, Bairam Redzepi, a afirmat că, pe baza informaţiilor colectate până în acest moment, desenele graffiti de pe pereţii mănăstirii au fost realizat de trei minori.

În schimb, şeful Oficiului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, Marko Djuric, a apreciat marţi că ideologia Statului Islamic a “penetrat porii societăţii” în regiune şi a amintit că, după campania aeriană a NATO din 1999, în provincie a fost instalată o administraţie interimară a ONU şi de atunci Serbia nu mai dispune de o poliţie şi de armată la faţa locului.

“Singura cale de a obţine rezultate în reglementarea problemei extremismului în întreaga regiune constă în cooperarea tuturor statelor, a provinciei şi a agenţiilor de securitate din întreaga regiune”, a afirmat responsabilul sârb.