De vineri până duminică, Cetatea Neamţului va găzdui prima ediţie a zilelor cetăţii, eveniment la care sunt aşteptaţi câteva mii de turişti. Scopul evenimentului este acela de a reintroduce oficial cetatea în circuitul turistic, după ce a fost restaurată total prin intermediul unui proiect european în valoare de 2,8 milioane de euro.
În prezent, o vizită la Cetatea Neamţului îi lasă cu gura căscată pe cei care ştiau doar de ruinele obiectivului pe a-i cărui pereţi tronau acum câţiva ani inscripţii de genul „Atenţie, cad pietre".
Accesul spre cetate se face pe un drum asfaltat, iar pe podul suspendat scârţăitul scândurilor şi hăul de dedesupt nu mai provoacă fiori reci vizitatorilor. La intrare, deasupra porţilor din bârne masive flutură vesele drapelele României şi Uniunii Europene, care încadrează stema Moldovei, având încrustate în aramă capul de zimbru şi crinii regali.
În interior, încăperile de la parter au fost refăcute de la nivelul solului, iar între încăperile renovate de la etaj şi terasele de unde poate fi admirată panorama Văii Ozanei, până departe spre Munţii Neamţului, au fost create culoare de legătură.
Proiecţii de filme istorice
Turistul care vizitează cetatea în prezent nu mai găseşte nici cea mai mică urmă a stării avansate de degradare în care se afla cetatea acum câţiva ani. Zidurile sunt ferme, toate camerele au ferestre şi uşi renovate, care prin zugrăveli şi vopseluri păstrează patina timpului, podelele sunt din dulapi groşi de lemn, iar bolţile de cărămidă duc cu gândul la vremurile când plăieşii vegheau zările.
Plăieşii lui Ştefan vor păzi cetatea în cele trei zile de festival
Peste tot sunt tăbliţe care informează despre destinaţia pe care o aveau încăperile. Spaţiile dau impresia de casă nouă şi în aceste zile se montează mobilierul lucrat în stil vechi, duminică urmând a fi inaugurată o expoziţie permanentă cu exponate specifice perioadei medievale, arme sau copii după documente vechi.
Tot în cetate este construit un paraclis, aşa cum era pe vremuri şi unde s-au rugat domnitori, domniţe, curteni şi simpli plăieşi. În fortăreaţă mai pot fi admirate sala de sfat şi judecată, sala armelor, camera de taină, lapidarium, camera de provizii, camera domniţelor, a pîrcălabului, etc.
În cele trei zile ale Zilelor Cetăţii Neamţului vor rula, pe un ecran care a fost deja instalat, filme istorice, în special cele care surprind epoca voievodului Ştefan cel Mare.
Locuri de „evadare“
Pentru turiştii caree ajung în zonă în perioada festivalului pot vizita şi alte obiective turistice din zona Neamţului. La doar 10 kilometri de Târgu Neamţ se află Parcul Naţional Vânători, cu Rezervaţia de zimbri „Dragoş Vodă“. În prezent, sunt 28 de exemplare, o parte din zimbri putând fi admiraţi într-un ţarc cu o suprafaţă de câteva hectare. În plus, rezervaţia cuprinde şi o grădină zoologică.
Rezervaţia de zimbri „Dragoş Vodă” La un kilometru depărtare, se află Mănăstirea Neamţ, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, datând din anul 1497. Călătorii care poposesc la acest lăcaş pot vizita muzeul, care găzduieşte o importantă colecţie de artă bisericească, obiecte de cult, icoane şi o bibliotecă cu circa 18.000 de volume şi manuscrise.
La centrul socio-cultural „Sfântul Paisie“, turiştii se pot caza în camere cu un confort ridicat (50 camere duble, care costă 15 euro pe noapte, şi două apartamente, ce pot fi închiriate cu 25 euro). De la acest lăcaş, turiştii pot urma un traseu care să cuprindă mănăstirile Secu, Sihăstria, Sihla, Agapia sau Văratec.
Programul festivalului
Vineri
17.00 - Stadionul Cetatea: expoziţii ale breslelor meşteşugăreşti, expoziţii de artă culinară şi degustări de vinuri moldoveneşti, muzică, dansuri, animaţie, reprezentaţii în spirit medieval
20.00 - Stadionul Cetatea: concert Mircea Vintilă
21.30 – Stadionul Cetatea: concert Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici
22.30 - Cetatea Neamţului: slujbă de seară, defilare plăieşi şi curteni
Sâmbătă
11.00 - Cetatea Neamţului: slujbă de binecuvântare, moment de teatru „Apus de soare, (Teatrul Botoşani), cântece medievale, paradă de costume, salve de tun
10.00 -14.00 şi 15.00-20.00 - Stadionul Cetatea: spectacole tradiţionale, animaţie, teatru pentru copii, defilare cavaleri şi domniţe, expoziţie de măşti populare; muzică şi dansuri de epocă
18.00 - Cetatea Neamţului: slujbă de priveghere la paraclis
19.00 - Stadionul Cetatea: concert Vasile Şeicaru şi formaţia Compact
Duminică
8.00 - Cetatea Neamţului: oficierea slujbei de Sfinţire a Apei şi Taina Sfântului Maslu, sfinţirea paraclisului, Sfânta Liturghie
10.00-16.00 - Stadionul Cetatea: evenimente artistice, târg medieval, saltimbanci, „căruţa cu panarame“
16.00 - Stadionul Cetatea: concerte de muzică populară susţinute de Radu Ciordaş, Furdui Iancu şi Sofia Vicoveanca
20.00 - Stadionul Cetatea: concert de balade folk, cu Adrian Ivaniţchi
21.00 - Stadionul Cetatea: spectacol Nicu Alifantis
22.00 - Foc de artificii