Evenimentul Zilei > Actualitate > Sentință ISTORICĂ. ”Nașul” mafiei imobiliare Țigănești, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare și plata unor daune de peste 1 MILION DE EURO
Sentință ISTORICĂ. ”Nașul” mafiei imobiliare Țigănești, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare și plata unor daune de peste 1 MILION DE EURO

Sentință ISTORICĂ. ”Nașul” mafiei imobiliare Țigănești, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare și plata unor daune de peste 1 MILION DE EURO

Ionelaș Cârpaci, ”nașul” mafiei imobiliare țigănești din Timișoara, a fost condamnat, miercuri după-amiază, la 7 ani și două luni de închisoare. Sentința pronunțată în urmă cu câteva ore la Înalta Curte de Casație este definitivă și executorie. În plus, Cârpaci este obligat și să plătească 1,5 milioane de euro, despăgubire, unei firme de construcții înșelate.

Cel mai bogat rrom din țară, liderul clanului Cârpaci, Ionelaș, este primul condamnat de o instanță românească pentru afaceri imobiliare ilegale. Procesul a durat mai bine de cinci ani. În ianuarie a fost condamnat la 10 ani de detenție și a  fpcut apel. ”Facem apel, nu ne temem de nimic”, declara atunci avocatul lui Ionelaș. Ramiro Mancaș a decedat între timp, iar Înalta Curte i-a redus puțin anii de detenție lui Cârpaci, însă i-a crescut cu 200.000 de euro valoarea daunelor pe care le are de plătit.

Conform legii, ”în cel mai scurt timp de la pronunțarea sentinței”, Ionelaș are obligația să se prezinte ”la cea mai apropiată secție de poliție” pentru a se preda în vederea încarcerării. Dacă nu o face, în baza unui mandat, Poliția va purcede pe urmele lui. Miercuri, la ora 22,30, Poliția Timiș nu primise încă mandatul cu numele lui Cârpaci.

Surse judiciare: ”A condus rețele de cerșetorie în vest”

Împreună cu concubina sa, Mirela Stanca, Ionelaș Cârpaci are o avere estimată la peste 13 milioane de euro. Aceasta însumează  zeci de vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii, inclusv capele mortuare de prost gust în cimitirele orașului de pe Bega. pe palate a pus mțna ilegal, falsificând documente. E și cazul clădirii unde funcționează (încă) Institutul Fracez. Cârpaci  a ”brevetat” metoda ”ţigănească”, pentru a acapara imobile.. Cumpăra cel mai ieftin apartament dintr-un imobil, muta acolo o familie săracă, care avea ordin să le facă vecinilor viață de coșmar. După luni de zile în care erau inundați, intimidați și își găseau ușile acoperite cu fecale, după zeci de nopți nedormite în urma petrecerilor sau scandalurilor zgomotoase, vecinii ”români” își vindeau locuințele, sub prețul pieței, numai să scape.

Banii cu care și-a început afacerile imobiliare i-a făcut Cârpaci, conform unor surse judiciare, ”prin tranzacţii imobiliare ilicite şi conducând reţele de cerşetorie în Vest, imediat după Revoluţie”.

Ionelaș a falsificat semnătura primarului Ciuhandu

Baștanul a fost trimis în judecată după ce procurorii au stabilit că acesta și-a însușit mai multe terenuri proprietatea municipiului Timişoara, folosindu-se o dispoziţie de primar falsificată. Prin dispoziția cu numărul 2456/04.11.2005 emisă chipurile de fostul edil Gheorghe Ciuhandu, și cu concursul unor funcționari publici din administrația publică și de la Oficiul de Cadastru, terenurile au fost retrocedate unor cetăţeni fictivi, de etnie germană.

Trasferul de terenuri a fost legalizat, în fals, în data de 30 iunie 2006. În aceeași zi, așa-ziștii proprietari au vândut terenurile uneia și aceleiaşi persoane, adică lui Crăciun Cârpaci. Iar peste numai 2 luni, acesta vinde proprietăţile către SC Ital-Rom Construcţii, firmă care ridica deja lângă ele un bloc de zece etaje și dorea să extindă proiectul imobiliar.

Strategie: Cârpaci și-a schimbat numele în sandner, ca să își piardă urma

Prin rechizitoriul din octombrie 2010, au fost trimiși în judecată Sandner Ionel, fost Ionelaș Cârpaci, Francisc Kelemen, Manuel Comşa, un inspector la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara – Costel Măndoiu, un consilier juridic la  Primăria Timișoara – Cristina Vasilescu, un asistent registrator OCPI Timiș – Petru Turpan și un registrator al aceleiași instituții – Remus Crudu, notarul Luminiţa Notingher, precum și alţi cetăţeni maghiari sau germani, membrii ai reţelei. În același dosar a fost anchetat și notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, care însă ulterior a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, primind doar o amendă administrativă de 1.000 lei.

Între timp Ionelaș Cârpaci își schimbase numele, în Ionel Sandner, în încercarea de a-și pierde urma.  

Baștan cu servitori

Ionel Sandner / Ionelaș Cârpaci este capul celui mai bogat clan de rromi din România  și locuieşte într-o vilă cu turnuri, placată cu marmură, pe malul Begăi, în Timișoara ( strada Brașov nr. 1). Are un parc auto impresionant, din care fac parte un BMW X5, două Audi (Q7 şi Q5) şi un Mercedes, toate înmatriculate în Germania. Are servitori, inclusive pentru a răspunde la telefon în locul lui, și se spune că, analfabet fiind, a luat lecții în particular și a învățat să scrie și să citescă la bătrânețe.  Așa cum am mai arătat în EVZ, în ciuda luxului și a banilor de care dispune, nu deține nicio proprietate pe numele său.