Sentinţă în dosarul cu dezinfectanți din spitale. Moartea patronului a adus și sfârșitul companiei Hexi Pharma

Sentinţă în dosarul cu dezinfectanți din spitale. Moartea patronului a adus și sfârșitul companiei Hexi Pharma

Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, a fost condamnată, ieri, la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare, la care s-a adăugat un spor de 6 luni, urmând ca aceasta să execute, în regim de detenţie, 3 ani de închisoare.

Flori Dinu a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Decizia judecătorului Mitu Stegaru nu este însă definitivă, putând fi atacată în termen de 10 de zile.

În acelaşi dosar, şeful de producţie al firmei, Mihai Leva, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, la care s-a adăugat un spor de 8 luni.

Judecătorul a dispus dizolvarea companiei Hexi Pharma, dar nu înainte ca aceasta să plătească două amenzi penale, în valoare de 4.100.000 de lei. Pe lângă acestea, firmei Hexi Pharma i se vor confisca sumele de bani obţinute de la persoanele vătămate, care nu s-au constituit părţi civile în dosar, fiind obligată să achite şi prejudiciul cauzat părţilor civile.

„Dispune menţinerea faţă de inculpată pentru o perioadă de 60 de zile, a următoarelor măsuri preventive: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau de lichidare a persoanei juridice; interdicţia iniţierii fuziuni, a divizării sau a reducerii capitalului social al persoanei juridice; interzicerea înstrăinării activelor societăţii, cu excepţia materiilor prime şi ambalajelor existente în stocul acesteia; interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi salariilor”, se arată în minuta şedinţei.

Flori Dinu s-a ocupat de vânzarea biocidelor diluate

Parchetul General a trimis în judecată societatea Hexi Pharma în martie 2017, capetele de acuzare constând în 340 de infracţiuni de înşelăciune -dintre care 7 având consecinţe deosebit de grave- uz de fals şi participaţie impropie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Anchetatorii au susţinut că Hexi Pharma a înşelat peste 300 de unităţi sanitare, încheind contracte de achiziţie de produse biocide etichetate fals sau diluate.

Procurorii au mai arătat că, între 2010 şi 2016, prin vânzarea unor produse biocide ineficiente către majoritatea spitalelor importante din România, Hexi Pharma a facilitat, cu intenţie, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea şi combatarea bolilor infectocontagioase. Activitatea de comercializare, potrivit anchetatorilor, a fost coordonată de directorul general al companiei, Flori Dinu, care a asigurat vânzarea produselor către aproape toate unităţile sanitare de dimensiuni mari din ţară.

La şedinţa de judecată din 17 ianuarie 2019, reprezentantul Parchetului a argumentat că atât Flori Dinu, cât şi Mihai Leva ştiau că nu au fost respectate concentraţiile de substanţe active şi că puteau să acţioneze în consecinţă. Astfel, acesta a solicitat pedepse maxime cu închisoarea, invocând numărul mare de produse, dar şi perioada lungă în care au fost comercializate.

Flori Dinu a spus în ultimul cuvânt al aceleiaşi şedinţe că este nevinovată. „La începutul urmăririi penale, actele de la dosar nu conţineau numele meu, însă, după moartea lui Condrea, am fost pusă sub acuzare pentru a da satisfacţie opiniei publice. Am fost reţinută şi arestată în «festivalul cătuşelor» (…) Scopul principal al acestui scandal a fost eliminarea de pe piaţă a celui mai important producător de dezinfectanţi din România. Al doilea scop a fost de a găsi un vinovat pentru situaţia din sistemul sanitar (...) Am fost ameninţată cu moartea din cauza mediatizării acelor acuzaţii”, a declarat aceasta.