În ciuda protestelor masive din ultimele săptămâni, Senatul francez a adoptat reforma pensiilor inițiată de președintele Emmanuel Macron. Premierul a declarat că decizia a fost luată după „sute de ore de dezbateri”.
Senatul francez a adoptat reforma pensiilor, inițiată de președintele Emmanuel Macron. Această reformă a stârnit șapte zile de greve și proteste în toată Franța, iar subiectul a fost intens dezbătut.
În urma votului, 195 de membri ai Camerei Superioare a Parlamentului francez au votat „pentru”, în timp ce 112 au votat „împotrivă”. Decizia a fost salutată de premierul Elisabeth Borne, care a declarat că reforma pensiilor a fost adoptată după „sute de ore de dezbateri.
„După sute de ore de dezbateri, Senatul a adoptat planul de reformă a pensiilor. S-a făcut un pas important pentru a realiza o reformă care să garanteze viitorul sistemului nostru de pensii”, a scris premierul Elisabeth Borne, pe Twitter.
Premierul francez a precizat că este „total angajată să se asigure că textul va fi adoptat definitiv în zilele următoare”.
Reforma pensiilor inițiată de Emmanuel Macron urmează să fie revizuită de o comisie mixtă de parlamentari ai Camerei Inferioare și Superioare. Întrunirea este programată pentru miercuri, 15 martie.
În cazul în care comisia își dă acordul cu privire la textul proiectului de lege, acesta va fi supus la vot în Adunarea Naţională, Camera Inferioară a parlamentului, unde majoritatea partidului lui Macron este relativă. Votul decisiv ar putea avea loc pe 16 martie.
Reforma pensiilor a scos francezii în stradă
Proiectul de lege inițiat de președintele Macron prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Această modificare a stârnit revolta francezilor, care au ieșit pe străzile din marile orașe pentru a-și spune nemulțumirile, dar și pentru a puse presiune asupra guvernului.
Șapte proteste importante au avut loc în Franța de la începutul anului, cel mai recent fiind organizat pe 11 martie, în ziua în care Senatul a adoptat reforma. În stradă au fost 368.000 de protestatari la nivel național, dintre care 48.000 în Paris, unde au avut loc scene violente. 32 de persoane au fost arestate pentru port de armă și comportament violent.
Conform sondajelor, majoritatea populației franceze se opune acestei reforme, considerând-o „nedreaptă”, în special pentru femei și pentru angajații cu locuri de muncă dificile, potrivit reuters.com.