Protestele și grevele paralizează Franța. Lucrătorii se opun majorării vârstei de pensionare

Protestele și grevele paralizează Franța. Lucrătorii se opun majorării vârstei de pensionare sursa foto. EVZ

Cetățenii francezi au ieșit în stradă și protestează împotriva reformei pensiilor promovată de Emmanuel Macron. Mai multe categorii de salariați au intrat în grevă, iar autoritățile de la Paris au instituit restricții pentru a evita violențele. Mişcările de protest sunt organizate de principalele opt centrale sindicale din Franţa care au anunțat cea mai mare mobilizare din ultimii 13 ani. Greva generală aproape că a paralizat întreaga Franță.

Franţa este afectată de mai multe mișcări de protest ale membrilor celor mai importante opt centrale sindicale din țară. Lucrătorii se opun reformei pensiilor promovată de guvernul susținut de Emmanuel Macron care propune majorarea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani.

Sindicatele au declanșat greve și mișcări de protest în întreaga țară, fiind cea mai amplă mișcare din utimii ani. În capitală, la Paris, au fost impuse restricții de circulație pentru a evita violențele. Mai multe manifestații de amploare au loc aici față de erodarea nivelului de trai.

Pentru a evita situațiile neplăcute și dificultățile de transport, francezii care nu sunt implicați în grevă și-au luat liber ori au ales să lucreze de acasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sindicaliștii amenință că aceasta este doar prima zi de proteste, iar mișcările de stradă și grevele vor continua până ce guvernul va retrage legea. Ministrul de Interne Gerald Darmanin a declarat că 10.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea la protestele care se desfășoară în Paris, Marsilia sau Toulouse.

Grevă generală în Franța

În învăţământ, 65% dintre angajaţi, cadre didactice și personal auxiliar, au încetat lucru și au declanșat greva, conform postului de televiziune FranceTV. De asemenea, angajaţii rafinăriilor au intrat în grevă în proporţie de 70%. Grevele au fost declarate și în sectorul energetic, care are probleme în a menține ritmul de furnizare.

Protestele au afectat și sectorul feroviar, numeroase trenuri regionale fiind anulate, în condițiile în care peste 46% dintre lucrători sunt în grevă.

La mitingul din Paris s-au adunat încă de la primele ore, aproximativ 50.000 de persoane, după cum informează postul BFMTV. Proteste majore sunt programate să aibă loc și în alte orașe importante, precum Marsilia, Nisa, Lyon, Lille, Rennes, Bordeaux, Strasbourg, Nantes, Brest, Caen, Avignon, Metz şi La Rochelle.

Aproximativ 20% dintre zborurile programate pe aeroportul Orly din Paris au fost anulate, iar celelalte se desfășoară cu întârzieri. Trei dintre cele 10 linii de metrou de la Paris nu funcționează.

Ce prevede legea contestată de francezi

Legea pensiilor care i-a scos în stradă pe francezi prevede o creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Majorarea se va produce în fiecare an cu câte trei luni, procesul urmând să se încheie în 2030. Din 2027, angajaţii francezi vor trebui să aibă minimum 43 de ani de muncă, pentru a primi pensia întreagă.

Măsura propusă de guvernul condus de Elisabeth Borne este menită să reducă decalajul din fondul de pensii. Astfel, conform datelor oficiale, în urmă cu 50 de ani, în Franţa, existau patru angajaţi pentru fiecare pensionar. În prezent, raportul este sub doi la unu, mai exact de 1,7 angajaţi la fiecare pensionar.

„Sunt conştientă că schimbarea sistemului de pensii va ridica semne de întrebare şi îngrijorări în rândul francezilor”, a spus premierul Franței.

Elisabeth Borne a adăugat că ar fi de „neiertat” dacă guvernul ar permite ca deficitul fondurilor de pensii să se majoreze.

Reforma ar urma să aducă la bugetul de pensii un plus de 17,7 miliarde de euro pe an, până în 2030, din contribuţiile suplimentare ale angajaţilor.