Mircea Geoană, pus cerberul deplasărilor externe la Senat. VEZI ce glume face Crin Antonescu

Mircea Geoană, pus cerberul deplasărilor externe la Senat. VEZI ce glume face Crin Antonescu

Vine toamna şi se termină bugetul. Inclusiv bugetul pentru deplasări în străinătate. Confruntaţi cu austeritatea, membrii conducerii Senatului trebuie să dea un răspuns la întrebarea: să reducă din deplasări sau să pună senatorii să plătească din propriul buzunar, sperând că vor obţine ulterior un decont? Deloc plimbăreţ din fire, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, se amuză pe seama situaţiei.

Conform stenogramei, la şedinţa de Birou Permanent a Senatului de luni, spinoasa problemă a fost pusă în discuţie. Mircea Geoană s-a propus pe sine drept tartorul deplasărilor, sugerând ca toate solicitările privind plecarea senatorilor în străinătate să fie sortate în funcţie de importanţă de Comisia pentru politică externă pe care o conduce. Sarcina, se victimizează puţin Geoană, este "relativ ingrată". Chestorul PSD Florin Cârciumaru se opune, inventând, pe loc, deplasarea cu cardul de salariu. "Există o propunere de modificare a plafonului (de cheltuieli privind deplasările - n.r.), care este undeva la Camera Deputaţilor şi va ieşi săptămâna viitoare, din câte ştim noi şi după promulgare se poate utiliza plafonul. Aş veni cu o propunere: cei care vor să plece în delegaţie în afară să-şi folosească banii proprii şi după aceea să-şi recupereze banii", sugerează el. Intervine Radu Berceanu: "Trebuie să fim un pic mai atenţi. Până una-alta, noi aprobăm sau nu aprobăm şi după aceea intervine, eventual, o soluţie de genul acesta pentru că altfel ei îşi consumă nu ştiu ce bani proprii şi vin cu decontare pentru ceva care n-a fost aprobat. Nu funcţionează", atrage atenţia democrat-liberalul. Recuperarea lui Toni Greblă de prin cele străinătăţi Ca urmare, Geoană primeşte rolul de cerber pe care l-a solicitat, dar, până atunci, conducerea Senatului are o altă problemă. Senatorul PSD Toni Greblă este plecat deja la Nicosia, fără să fi primit aprobare pentru delegaţie. Ca urmare, colegii senatori, plini de înţelegere, decid să-i aprobe deplasarea. Niciunul nu are inima să propună ca senatorul, dacă tot a plecat fără aprobare, să suporte expediţia din propriul buzunar. "Trebuie să aprobăm să se întoarcă, să nu rămână acolo, că altfel suntem puşi în faţa faptului împlinit", comentează Berceanu şi, spre surprinderea proprie, Antonescu se declară de acord cu el. "În cazul domnului Greblă mai poate face cineva ceva, altceva decât să aprobe? Nu. Bun". "Memorandumul cu deplasarea domnului Greblă trebuie să-l aprobăm că deja este plecat", cade de acord  şi pesedistul Ilie Sârbu. Antonescu nu a reţinut însă unde se află Greblă: "Unde aţi spus că e? La Bruxelles?", se interesează el. Aflând că e la Nicosia se relaxează: "La Nicosia! Bruxelles mi se părea mai puţin… Se întoarce, mergeţi pe mâna mea." Berceanu taie, în schimb, din bugetul de cheltuieli al colegului Viorel Badea, proaspăt revenit în PDL. "Domnul Badea vrea să chiulească la prima parte, vă spun eu că am fost destul în delegaţia asta şi ştiu, şi să facă o tură prin Europa, aşa, prin diverse alte locuri, la tot felul de...", îl pârâşte Berceanu. Convins, Antonescu îi alocă lui Badea bani de cheltuială numai până la Bruxelles: "Aşa e, bun, deci aprobăm aşa, cum a propus domnul senator Berceanu, fără Nurnberg, fără Londra, fără toate celelalte", spune el.

Antonescu, şocat că e de acord cu Berceanu

Stenograma Biroului Permanent arată că Antonescu se distrează conducând şedinţele. Primul care intră sub tirul său este colegul de partid Ioan Ghişe, care tot se mai încăpâţânează să conteste, în Parlament, validarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Acesta vrea convocarea unei şedinţe comune şi are o scrisoare pe care o distribuie prin sală. "Iată că activitatea epistolară politică se dezvoltă, ceea ce pentru istoricii viitori va fi interesant", nu se abţine preşedintele Senatului. Faptul că liderul de grup al PDL, Cristian Rădulescu, şi liberalul Ioan Ghişe cad de acord asupra ordinii de zi îi zgândăreşte din nou umorul lui Antonescu. "Este de bun augur, da", comentează el. "Absolut. Este începutul unei mari prietenii", replică Rădulescu. "Sau poate sfârşitul altor prietenii", insinuează Antonescu. "Acum, după ce domnul senator Rădulescu a fost de acord cu domnul senator Ghişe, deja depăşim orice imaginaţie, mă văd şi eu silit să fiu de acord cu domnul senator Berceanu", va constata el mai târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News