Semnul care prevestește sfârșitul guvernului Dăncilă? Gafa de la Bruxelles ridică semne de întrebare
- Mihaela Dan
- 8 octombrie 2019, 09:54
Ioan Mircea Pașcu, fost eurodeputat, atrage atenția asupra faptului că premierul Viorica Dăncilă a declarat că a trimis propunerile de comisar european la Bruxelles, dar instituția UE nu a primit nimic din partea României.
Fostul eurodeputat se întrebă dacă nu cumva acesta este un semn cu privire la faptul că moțiunea de cenzură va trece, iar noul Executiv va fi nevoit să trimită noi propuneri.
„Dancilă se jură că a trimis „noile” propuneri de comisar la Bruxelles, iar cei de acolo spun ca nu au primit nimic!?
Să fie asta un semn ca moțiunea trece și ca se va forma un nou guvern, care va trimite alte propuneri, a căror primire va fi, de data asta, confirmată?”, scrie Ioan Mircea Pașcu.
Premierul Viorica Dăncilă nu a trimis la Bruxelles și varianta de rezervă a PSD pentru funcția de comisar european, Gabriela Ciot. Dăncilă a declarat, luni, că pe masa șefei desemnate a CE Ursula von der Leyen se află propunerea Rovana Plumb-Dan Nica, iar în condițiile în care Plumb a fost respinsă, „rămâne valabilă a doua nominalizare, Dan Nica”.
„Am discutat despre două persoane pe care le-am nominalizat pentru funcţia de comisar european. Am avut o discuţie şi cu domnul preşedinte Iohannis. Am trimis cele două nominalizări. Prima nominalizare a căzut, mergem pe a doua nominalizare. Nominalizările au fost deja trimise la Bruxelles. Rămâne valabilă a doua nominalizare, domnul Dan Nica”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă.
„Trebuie să fie o egalitate de tratament. Doamna preşedinte a Comisiei este foarte deschisă, un om foarte implicat, al dialogului. Facem şi noi ceea ce fac şi ceilalţi. Se află adresa pe care am trimis-o şi în care am făcut cele două nominalizări, Rovana Plumb şi Dan Nica”.
Sigfried Mureșan în acord cu Pașcu
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan confirmă declarația lui Ioan Mircea Pașcu arătând că o decizie în privința viitorului comisar European din partea României va fi adoptată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doar după votul pe moțiunea de cenzură. Dacă actulul Guvern, condus de Viorica Dăncilă va pica la votul de joi, atunci nominalizarea comisarului european va pica în sarcina viitorului Executiv:
„Dacă Viorica Dăncilă a avut nevoie de 7 zile pentru pentru a trimite în mod oficial o propunere de comisar european din partea României atunci și președinta aleasă a Comisiei Europene își poate lua 3 zile timp pentru a da răspunsul pe această propunere. Fiți siguri că președinta Comisiei Europene nu va accepta un candidat desemnat de un prim-ministru aflat în plină procedură de destituire. Vorbim aici de viitorul Uniunii Europene, e vorba de conducerea întregii Uniuni Europene pentru următorii 5 ani de zile. Colegiul comisarilor nu își poate permite să aibă un membru din partea unui guvern ce tocmai a fost demis. Comisia Europeană are nevoie de membri competenți și legitimi, iar România are nevoie de o reprezentare onorabilă și puternică în Comisia Europeană.”