Lunile care urmează nu arată prea bine: consumul scade, iar guvernul a anunţat deja FMI că vom avea un deficit mai mare.
Încercarea României de a ieşi din criză anul acesta este tot mai greu de realizat, din cauza înrăutăţirii situaţiei din zona euro.
În ultima scrisoare către FMI, autorităţile române subliniază că riscurile privind activitatea economică sunt legate de scăderile cauzate de evoluţiile de pe pieţele financiare internaţionale.
Mari bănci europene sunt salvate, iar moneda euro însăşi se clatină. Scăderea din zona euro se reflectă şi în slăbirea exporturilor româneşti.
Deşi indicatorii bugetari arată destul de bine, noul guvern şi-a dat seama că nu va reuşi să se încadreze în ţinta de deficit asumată, de 1,9% din PIB, şi a anunţat FMI că vom avea un deficit de 2,2% din PIB.
Un alt semn rău este creşterea arieratelor, la începutul lui 2012, după un an în care datoriile neachitate ale statului au scăzut. Arieratele au crescut cu 73 milioane lei, ajungând la 0,2% din PIB.
Redresarea cererii interne, unul dintre pilonii pe care se sprijină prognoza de creştere de 1,5%, este pusă la îndoială. Cererea internă a urcat cu doar 1%, în primul trimestru faţă de 2011, însă consumul total s-a redus pe fondul scăderii consumului administraţiei cu 3,6%.