Iohannis se întâlnește cu alegătorii. Rolul României în stabilitatea regiunii Mării Negre. Update
- Ionel Sclavone
- 15 august 2024, 09:55
Update: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul festivităţilor dedicate Zilei Marinei, că România este apreciată ca un pilon solid de securitate regională. Țara noastră, a precizat șeful statului, are o contribuție majoră la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic.
„Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută şi tratată ca fiind de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial şi în cele mai importante documente strategice ale NATO. Prin dialog şi implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toţi aliaţii au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru ţara noastră”, a declarat Iohannis, în fața publicului participant.
În discursul său, președintele a amintit că din 2015, România a înfiinţat şi operaţionalizat numeroase structuri NATO. Iar militarii din forțele aliate se instruiesc alături de cei români pe teritoriul national. Numărul acestora a crescut constant, ajungând la aproximativ 5.000 de militari.
Totodată, a amintit de inițiativele de colaborare pentru regiunea Mării Negre. Între acestea este vorba despre înfiinţarea Grupării Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria şi Turcia.
„Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea şi recunoştinţa pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord şi Luxemburg. Totodată, le mulţumesc forţelor aeriene din Finlanda şi Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliţie aeriană în România”, spune Iohannis.
Președintele a decorat drapelul de luptă al Forțelor Navale
Președintele s-a adresat marinarilor, menţionând că Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale.
„În contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim, rolul Forţelor Navale Române în asigurarea libertăţii de navigaţie şi a securităţii maritime este esenţial. Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute, am dat curs propunerii ministrului apărării naţionale şi am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul «Virtutea Maritimă» în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari.
Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile, atât în apele teritoriale, cât şi dincolo de acestea, alături de Aliaţii şi de partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană, şi vă urez mult succes în continuare! Totodată, le doresc marinarilor civili sănătate şi cât mai multe reuşite în activitatea lor profesională, oriunde s-ar afla! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă aibă în pază şi în ocrotire! La mulţi ani şi bun cart înainte!”, a declarat Klaus Iohannis în finalul discursului.
Constanța. Klaus Iohannis se va întâlni cu alegătorii la manifestările de Ziua Marinei. Pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, din Constanța, organizatorii așteaptă constănțenii și turiștii care vor să asiste la ceremonii.
Manifestările organizate de Forţele Navale Române, cu prilejul Zilei Marinei, sunt programate să înceapă joi, de la ora 10.00. La eveniment au fost invitate mai multe oficialități din conducerea țării.
Klaus Iohannis așteptat la Constanța
Ziua Marinei Române se serbează în fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor. Anul acesta, la festivitățile de la Constanța și-a anunțat participarea și președintele Klaus Iohannis. El este așteptat să ajungă în jurul orei 10.00 la Constanța, la locul desfășurării exercițiului naval „Forțele Navale Române 2024”.
De asemenea, spectatorii vor putea asista la ceremonii pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.
Conform programului, după primirea lui Klaus Iohannis și trecerea în revistă a gărzii de onoare, va fi înălțat drapelul tricolor pe catargul din faţa Comandamentului Flotei. Concomitent, la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz. Odată cu ridicarea drapelului, va fi intonat Imnul de Stat şi vor fi trase 21 de salve de tun.
„În continuare, Şeful Statului Major al Forţelor Navale va adresa mesajul de bun venit la eveniment, după care vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale şi un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari”, se arată într-un comunicat de presă al Forţelor Navale Române.
Programul festivităților de la Constanța
Programul festivităților la care va fi prezent și Klaus Iohannis va continua cu apariția lui Neptun. Zeul marin va fi adus la mal de șalupa maritimă „Luceafărul”. El este așteptat să dea startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti care sunt programate pe faleză.
Potrivit comunicatului Forţelor Navale salutul de deschidere a exerciţiului demonstrativ va fi transmis de cadeţii care se pregătesc la bordul Navei-şcoală „Mircea”. Trei parașutiști vor fi lansaţi din elicoptere și vor prezenta publicului drapelele României, NATO şi UE.
„Exerciţiul naval întrunit «Forţele Navale Române 2024» cuprinde secvenţe din activităţile de instruire executate de marinarii militari, precum inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei «Regele Ferdinand»”, au mai precizat reprezentanţii Forţelor Navale.
Klaus Iohannis în fața alegătorilor
Președintele României se va afla, după multă vreme, în fața alegătorilor la acest exercițiu naval. Klaus Iohannis va asista la defilarea navelor şi aeronavelor militare, a velierelor şi ambarcaţiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale.
Seara, de la ora 20:00, conform programului, Muzica Militară a Forţelor Navale va susține un mini-concert, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. Va urma aprinderea Pavoazului electric la navele militare şi retragerea cu torţe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu.
Aici la locul de destinație se va desfășura un nou concert muzical, susținut de formația militară. Evenimentul va fi destinat exclusiv simplilor cetățeni, dat fiind că, oficialitățile, în frunte cu Klaus Iohannis vor avea un alt program. Ziua Marinei Române se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Acesta va putea fi urmărit din zona Piaţa Ovidiu – Portul Turistic Tomis.