Suntem în pragul unei crize economice. Asemănările cu recesiunea din 2009

Suntem în pragul unei crize economice. Asemănările cu recesiunea din 2009 Sursa foto: Aoleshko | Dreamstime.com

Prețurile foarte mari, inflația, practic imposibilitatea predicției economice este unul dintre cele mai importante semne ale unei eventuale crize economice. La acestea se adaugă și prăbușirea unui domeniu important, dar și transformarea unor sisteme.

Nesiguranța economică este una dintre principalele asemănări cu perioada din 2008-2009. Practic în acest moment prețurile sunt foarte crescute, măsurile luate de guvernanți nu par suficiente. Nu există predictibilitate din perspectivă economică.

Analizele proiecțiilor macroeconomice făcute de experți, arată acest lucru. Nimeni nu poate stabili încotro ne îndreptăm, la nivel mondial. Imposibilitatea plătirii facturilor, era la momentul 2009 o problemă.

Și acum există aceiași problemă având în vedere creșterea inflației pe o parte și războiul pe partea cealaltă. De asemenea și băncile au mărit toate ratele, în comparație cu 2009 când cei care au avut credite în franci elvețieni au avut de suferit. o problemă este că de această dată toate ratele s-au mărit pe fondul războiului și ca urmare a pandemiei de COVID-19. Acest lucru poate însemna că situația poate fi mult mai gravă decât cea din 2009, spun specialiștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prăbușirea unui domeniu important a avut deja loc în America, ca și în 2009

Prăbușirea unui domeniu important. În America, la începutul acestui an a avut loc un cutremur, de această dată în sectorul bancar. Trei bănci, dintre care una supranumita ”a bogaților” s-au prăbușit.

Desigur că FED a luat măsuri, dar specialiștii spun că ele nu sunt suficiente pentru ca valul creat să nu extindă. În anul 2008, cutremurul s-a petrecut pe piața imobiliară. Prăbușirea lui a avut reverberații la nivel mondial, ducând la criza economică din 2009.

Semne de schimbare și transformare a unor întregi sisteme sunt o altă problemă care arată să suntem în prag de criză. Ca și în 2009 aceste semne există și acum. Băncile nu mai dau credite atât de ușor, iar dobânzile sunt colosale. Sistemul bancar pare pregătit să se reformeze. Inclusiv pe piața din România, au avut loc schimbări de acționariate la anumite bănci.

Unele s-au închis, altele au fost cumpărate. Probabil și sistemul de creditare se va schimba profund, spun specialiștii. Prețurile pe piața imobiliară sunt un alt indice al transformării, pentru că au ajuns, din nou, la niveluri exagerate. Cam același lucru se întâmplase și în 2009, până când piața s-a prăbușit.