Guvernul promite facturi mai mici în această iarnă. Ce se întâmplă cu TVA-ul

Guvernul promite facturi mai mici în această iarnă. Ce se întâmplă cu TVA-ul Sursa foto: Dreamstime.com

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) , Adrian Câciu, a declarat că în această iarnă vom plăti mai puțin pentru facturile la gaze și energie electrică.

Pe lângă faptul că vom avea facturi mai mici, ministrul Adrian Câciu a subliniat faptul că taxa pe valoare adăugată (TVA) nu va crește. Se va menține la 19% și în 2024.

Șeful de la MIPE a ținut să explice că un TVA crescut nu face nimic altceva decât să crească rata inflației. Cel mai elocvent argument care susține explicația ministrului Câciu este dat de momentul anului 2010, perioadă în care TVA-ul a fost majorat cu 5 procente de la 19 la 24%.

Adrian Câciu: „TVA-ul nu crește”

Dar, odată cu majorarea taxei pe valoarea adăugată, inflația s-a dublat, iar rezultatul a constat într-o economie contractată. Prin urmare, statul este nevoit să identifice alte metode de a colecta mai mulți bani la bugetul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„ A fost o discuție, care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010.  Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă.

Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflațiași scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică.

Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta. TVA rămâne de 19% în 2024”, a explicat ministrul la Digi24.

Vom avea facturi mai mici în această iarnă

În același registru, Câciu a dat toate asigurările că plafonarea prețurilor va rămâne în vigoare până în martie 2025. Adiacent măsurii de plafonare, Guvernul are în vedere mai multe scheme de ajutorare pentru utilizatorii vulnerabili cum ar fi vouchere pentru energie sau ajutorul pentru lemne.

Însă, este foarte probabil ca acestea să nu se mai acorde și anul viitor. Comisia Europeană a solicitat și ridicarea plafonului pentru energia electrică ca urmare a faptului că inflația s-a temperat. Acest aspect a fost confirmat și de Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de energie, și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, deoarece contează mult cât a scăzut inflația”, a mai spus Câciu.

Oficialul și-a încheiat discursul cu o promisiune. În această iarnă este exclus ca valoarea facturilor să crească. De fapt, precizează ministrul,vom plăti mai puțin în comparație cu anul trecut, asta pentru că și cotațiile internaționale s-au stabilizat. Mai mult decât atât, ministrul a promis că, în această iarnă facturile nu vor crește. Dimpotrivă, vor fi mai mici în comparație cu anul trecut, și asta deoarece și prețurile sunt mai mici, potrivit Antena 3.