Evenimentul Zilei > Politica > SEMNĂTURA ELECTRONICĂ devine OBLIGATORIE ÎN VĂMI
SEMNĂTURA ELECTRONICĂ devine OBLIGATORIE ÎN VĂMI

SEMNĂTURA ELECTRONICĂ devine OBLIGATORIE ÎN VĂMI

Pentru toţi operatorii economici care trec prin vămile româneşti, semnătura electronică va deveni obligatorie. Măsura a fost anunţată, ieri, de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), care a demarat proiectul "Implementarea politicii de securitate IT în contextual Codului Vamal Modernizat".

Mai exact, până în luna mai, toate societăţile care fac operaţiuni de import-export vor fi obligate să îşi facă un stick ce conţine semnătura electronică, aşa cum prevede noul Cod Vamal european, intrat în vigoare pe 1 noiembrie, anul trecut. Măsura se aplică pentru oricare operator economic care are ca destinaţie România, fie din UE, fie din afara spaţiului European. Iniţiatorii proiectului sunt specialişti de la Direcţia de Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală (DTICSV), din cadrul ANAF.
Aceştia au explicat că semnătura electronică se va aplica, în primă fază, pe declaraţia vamală de interese. "Este prima etapă al unui proiect în trei paşi care va fi implementat până în 2020", a precizat Ancuţa Anda Macovei, directorul DTICSV. Toate schimburile de informaţii şi documente se vor realiza prin sistemul electronic integrat al UE. Valoarea proiectului este de 11,5 milioane de lei, iar o mare parte este finanţat din Fondul Social European.