Semnal de alarmă! Cel puţin 1 din 3 persoane va suferi o afecţiune a creierului
- Lucian Ionescu
- 24 septembrie 2019, 23:17
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN) a lansat, la data de 17 septembrie 2019, o scrisoare deschisă adresată liderilor Uniunii Europene în vederea creşterii priorităţii neurologiei şi sănătăţii creierului în politicile UE
Scrisoarea deschisă este adresată preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; comisarului desemnat pentru sănătate, Stella Kyriakides; comisarului desemnat pentru inovaţie şi tineret, Mariya Gabriel; preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli; membrilor comitetelor ENVI şi ITRE din cadrul Parlamentului European şi preşedinţilor grupurilor politice ale Parlamentului European.
De asemenea, APAN se va alătura demersurilor realizate la nivel european de către EAN (European Academy of Neurology), EBC (European Brain Council) şi EFNA (Federaţia Europeană a Asociaţiilor Neurologice) pentru creşterea semnificativă a eforturilor globale adresate sănătăţii creierului.
Potrivit studiilor realizate de către European Brain Council - cel puţin 1 din 3 persoane va suferi o afecţiune a creierului pe parcursul vieţii, cu un cost total al sănătăţii creierului estimat la 800 de miliarde de euro pe an.
Grupul de studiu al „The Global Burden of Disease” a constatat că tulburările neurologice au constituit în anul 2015 cea mai importantă cauză a anilor de viaţă afectaţi de dizabilitate şi a doua cea mai mare cauză de deces global, respectiv 16,8%.
Prin urmare, este important ca sănătatea creierului să primească o atenţie mult mai mare din partea noii Comisiei Europene şi a Parlamentului.
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă societăţile noastre în curs de îmbătrânire este prevalenţa şi povara din ce în ce mai mare a bolilor necontagioase.
„Considerăm că este necesară o acţiune la nivelul UE pentru prevenirea bolilor şi promovarea unui stil de viaţă sănătos, susţinut de un cadru pentru combaterea bolilor necontagioase, care să asigure un acces echitabil la servicii medicale de înaltă calitate”, afirmă reprezentanţii asociaţiei, potrivit descopera.ro