JUMĂTATE dintre produsele semipreparate din carne sunt FALSE
- Antonia Hendrik
- 24 septembrie 2017, 15:09
Această afirmaţie care a stârnit controverse aparţine lui Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons - asociaţie de protecţie a consumatorului. Analizele din laboratoarele Larex şi ANSVSA arată că peste 40% dintre produsele testate, nu au în compoziţie ceea ce scrie pe etichete.
"Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, explică la RFI ce a descoperit în urma analizelor de laborator: “S-au găsit în primul rând, ca idee, mai multe E-uri decât ceea ce scria pe etichetă, mai mult amidon, din păcate mai multă sare şi sarea are un impact extrem de important, în condiţiile în care suntem pe primele locuri la nivelul UE la bolile cardiovasculare, iar conţinutul de sare este un factor de risc pe acest segment”.
În schimb, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară, Sorin Minea, "este rezervat în privinţa datelor avansate de InfoCons. Şeful Romalimenta spune tot pentru RFI că legislaţia permite unele variaţii în compoziţia produselor şi crede că declaraţia lui Sorin Mierlea este riscantă: “Uşor hazardată. N-am nici un fel de date care să-mi spună că-i 40%, 10%, 70%. Ceea ce e real e că pe piaţă au existat şi vor exista întotdeauna, nu numai pe piaţa românească, produse falsificate, dar ce ar fi necesar aici ar fi o definire a ceea ce înseamnă produs falsificat, să nu fie cumva o confuzie de termeni. Un produs falsificat înseamnă un produs care are alte materii prime sau alte calităţi decât cele anunţate de către producător. Dacă însă este vorba de variaţia unor parametri, variaţia unor parametri în anumite limite este admisă, mai ales în produsele din carne, datorită tipului de carne, datorită tipului de sare şi aşa mai departe. Bineînţeles, aceste variaţii nu pot fi foarte mari. Un produs care este declarat 90% carne nu poate să aibă 70% grăsime”, a declarat Sorin Minea pentru RFI.