Evenimentul Zilei > Actualitate > Semcu, luat în braţe de baronii PNL ca să priceapă Antonescu
Semcu, luat în braţe de baronii PNL ca să priceapă Antonescu

Semcu, luat în braţe de baronii PNL ca să priceapă Antonescu

Liderul PNL Prahova, Adrian Semcu, apropiat al lui Dinu Patriciu, are doar o şansă să-i reziste lui Crin Antonescu: să ridice baronii împotriva autorităţii liderului de partid.

Liberalii trec prin momente demne de poveştile lui Nenea Iancu Caragiale. Susţinut de unii lideri locali cu influenţă mare în partid – precum Relu Fenechiu – liderul de misionar al PNL Prahova, Adrian Semcu, a revenit asupra acestui gest.
Acesta spune că nu poate trăda aşteptările colegilor care l-au votat în funcţie şi vrea să forţeze, luni, repunerea sa în drepturi. Semcu exploatează temerile celorlalţi şefi de filiale faţă de autoritatea crescândă a preşe dintelui PNL, Crin Antonescu, în teritoriu.
O eventuală redobândire a controlului PNL Prahova ar însemna şi o lovitură pentru autoritatea lui Antonescu tocmai în fieful în care Dinu Patriciu este membru de partid.
Temerile liderilor locali, exploatate de Semcu
Potrivit unor surse liberale, o bună parte dintre liderii de organizaţii se tem de apariţia unui precedent. Mazilirea forţată a lui Semcu, pe motiv că ar colabora prea strâns cu liderii locali ai PDL, printre care Roberta Anastase, poate deschide calea spre forţarea altor demisii ale unor lideri de filiale, o perspectivă nedorită, care i-ar oferi lui Crin Antonescu o nouă pârghie de a îngenunchea voinţa baronilor locali.
Antonescu intenţionează să dizolve Biroul Politic Judeţean al filialei Prahova la şedinţa Delegaţiei Permanente şi cea a Consiliului Naţional Executiv de luni şi să-l valideze pe Virgil Guran, ales de o parte a Biroului Permanent Teritorial Prahova, drept preşedinte interimar.
Conform surselor citate, preferat la viitoarele alegeri pentru această funcţie este vicele Mircea Roşca, un apropiat al soţiei liderului PNL, Adina Vălean.
În cealaltă tabără, Semcu avea două alternative: să se resemeze cu gândul demisiei şi să susţină, la viitoarele alegeri interne, o candidatură a senatorului Teodor Meleşcanu la şefia filialei sau să îşi retragă demisia şi să atragă de partea sa simpatiile cât mai multor lideri judeţeni, membri ai Delegaţiei Permanente şi ai CNEx, pentru a-l sili pe Antonescu să îl repună în drepturile de şef al PNL Prahova.
Semcu a optat pentru a doua soluţie, cu varianta Meleşcanu ca rezervă. El a anunţat că a depus la Biroul Central al partidului o solicitare în care anunţa retragerea demisiei din funcţia de preşedinte al PNL Prahova.
A urmat o şedinţă incendiară la sediul organizaţiei judeţene, în timpul căreia Semcu a fost evacuat din sală de grupul de liberali care îl contesta, iar Guran a fost ales ca interimar.
Fenechiu: "Trebuie să ne adunăm, nu să ne distrugem!"
În aceste condiţii, nu se ştie clar ce va fi supus luni dezbaterii şi votului forurilor de conducere. Statutul PNL nu spune nimic despre o astfel de situaţie. Nici nu este necesar, crede liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu.
"Nu trebuie ca statutul să specifice o astfel de prevedere. Eu ştiu că este o practică valabilă şi în Codul Civil. Există un termen în care demisia se poate retrage. Cred că în cazul unui om care-şi dă demisia şi revine asupra ei în termen de cel mult 15 zile, se poate considera că demisia nu mai este valabilă. Trebuie să ne adunăm, nu să ne distrugem!", a declarat, pentru EVZ, Fenechiu.
Semcu mai mizează şi pe un alt atu: sprijinul şi presiunea primarilor liberali prahoveni.
"Când mi-am dat demisia nu i-am consultat pe cei care m-au votat. Antonescu cred că avea misiunea la Buzău, să vină, să tacă şi să ia o hârtie. Câţiva liberali mai vechi mi-au sugerat retragerea demisiei. Am fost influenţat în această decizie nu numai de ei, ci şi de telefoanele primarilor care m-au rugat să revin. La CNEX aştept cu nerăbdare să le spun colegilor din ţară că ceea ce mi se întâmplă acum mie, se poate, întâmpla oricui. Nu de aşa ceva avem nevoie în decembrie 2011, ci de unitate şi coerenţă pentru a câştiga alegerile", şi-a justificat Semcu noul demers.
Potrivit deputatului de Prahova Adriana Săftoiu, mai bine de 50% dintre edilii liberali din judeţ susţin cauza lui Semcu. "Vor să se adreseze conducerii centrale. S-ar putea să meargă la Delegaţia Permanentă sau să remită un memoriu scris", ne-a declarat Săftoiu.
"Aştept cu nerăbdare să le spun colegilor din ţară că ceea ce mi se întâmplă acum mie, se poate întâmpla oricui.”
ADRIAN SEMCU, preşedinte PNL Prahova

MIRCEA IONESCU-QUINTUS
"Semcu va trebui să facă parte din viitorul BPJ"
Lider de onoare al PNL şi membru al filialei buclucaşe, Mircea Ionescu-Quintus este ceva mai nuanţat.
„În prezent, domnul Semcu este demisionar. A făcut-o în faţa unui for statutar, ar fi trebuit ca acţiunea de retragere a acestei demisii să se facă tot într-un astfel de cadru. Semcu va trebui să facă parte din viitorul BPJ, este un om care a pus umărul din toate punctele de vedere. În prezent, aşa cum sunt raporturile în BPJ Prahova, Biroul nu mai poate continua".
Citiţi şi:

  • Semcu, silit să renunţe la preşedinţia PNL Prahova: A fost un puci comandat de la centru. Excluderea lui Patriciu, posibilă miză
  • Ultimul colaborator al lui Patriciu, neutralizat de Antonescu. Omul Adinei Vălean, viitorul şef peste PNL Prahova
  • Omul lui Patriciu revine: Semcu şi-a anulat demisia din fruntea PNL Prahova şi acuză presiuni politice