„SEIFUL APOCALIPSEI”, CADOU pentru generațiile viitoare sau SEMNAL de ALARMĂ? Investiții MASIVE în NORVEGIA

„SEIFUL APOCALIPSEI”, CADOU pentru generațiile viitoare sau SEMNAL de ALARMĂ? Investiții MASIVE în NORVEGIA

În timp ce dezastrele naturale au efecte din ce în ce mai dure, iar amenințarea de război nuclear planează deasupra noastră, oficialii din Norvegia au alocat 13 milioane de euro pentru a extinde și dezvolta un laborator cu un scop precis: protejarea unor specii cruciale pentru a putea reface ecosistemul în eventualitatea unei astfel de catastrofe. „Seiful Apocalipsei” nu este vreun proiect dintr-un film SF, ci o realitate care ne face să ne întrebăm ce se întâmplă în lumea în care trăim astfel încât să fie nevoie de asemenea măsuri.

Laboratorul din Norvegia, care ia forma unui seif gigantic, este poziționat perfect pentru a proteja unele dintre cele mai importante resurse ale umanității. Construcția se află pe insula Spitsbergen, din arhipelagul arctic Svalbard, la doar 1300 de kilometri distanță de Polul Nord, potrivit Mediafax.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta este Banca Mondială pentru Semințe Svalbard (SGSV), unde sunt ținute în condiții de maximă siguranță peste 900.000 de eșantioane de semințe agricole.

 

SGSV, fiind o bancă genetică internațională, are ca obiectiv conservarea speciilor de plante aflate în pericol de extincție, dar și a semințelor necesare pentru refacerea ecosistemului în cazul unei catastrofe de proporții, cum ar fi scenariul războiului nuclear sau amenințarea încălzirii globale, potrivit proiectului început acum 10 ani. De aici și denumirea de „Seiful Apocalipsei”.

 

Ministrul Agriculturii din Norvegia a subliniat că extinderea laboratorului se referă la „construirea unui tunel de acces nou, din beton, precum şi a unei clădiri de servicii care să găzduiască unităţi de energie şi unităţi frigorifice, precum şi alte echipamente electrice care emit căldură prin tunel”.

 

„Laboratorul de seminţe reprezintă o asigurare la nivel mondial privind aprovizionarea cu alimente pentru generaţiile viitoare”, a adăugat responsabilul cu agricultura de la Oslo, Jon Georg Dale.

 

În 2008, Norvegia investea nouă milioane de euro pentru construirea laboratorului, iar zona aleasă pentru stocare prezenta condițiile perfecte. Insula nu este în pericol de a fi zguduită de seisme, este acoperită de un strat permanent de gheață și se află la o altitudine de 130 de metri deasupra mării, fiind astfel ferită de inundații chiar și în eventualitatea în care s-ar topi calota glaciară.

 

În 2015, „Seiful Apocalipsei” și-a deschis ușile pentru prima dată, după ce războiul civil din Siria a condus la distrugerea unui depozit de semințe din orașul Alep.