Este important ca Bulgaria să vadă schimbări în manualele de istorie din Macedonia de Nord, nu doar comisia istorică dintre cele două țări să cadă de acord asupra unor probleme. Acest lucru nu se întâmplă încă, a reieșit din cuvintele ministrului bulgar de externe, Ekaterina Zahariva.

Ea este convinsă că, în această etapă, Bulgaria nu poate spune „da” negocierilor pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Potrivit acesteia, Macedonia de Nord nu îndeplinește acordul de bună vecinătate, care a fost semnat între cele două țări în 2017. „Avem în prezent observații cu privire la implementarea acestuia și nu doar în partea privind comisia istorică”, a declarat ea pentru bTV.

Întrebată de prezentator dacă aceasta nu înseamnă că acest document are doar caracter de recomandare și, în practică, nu poate obține efectul dorit, Zaharieva a spus că s-ar fi făcut o treabă excelentă dacă s-ar fi implementat. Potrivit acesteia, acesta stipulează că Bulgaria și Macedonia de Nord au o istorie comună, dar Skopje încearcă evident să vorbească despre o istorie împărtășită. În plus, activitatea comisiei istorice nu este încă reflectată în manualele de istorie ale Macedonie de Nord.

Zaharieva a reiterat că, în ciuda speculațiilor din Macedonia de Nord, Bulgaria nu are pretenții cu privire la modul în care sunt definiți cetățenii acestei republici, dar nici macedonenii nu ar trebui să aibă pretenții cu privire la istoria bulgară. Ca alte puncte care sunt îngrijorătoare pentru Bulgaria, ministrul de externe a subliniat limbajul urii și pretențiile pentru o minoritate macedoneană.

„Cabinetul este unit cu privire la problema privind Macedonia, sunt în contact permanent cu premierul Boiko Borisov. Orice speculație că cineva va schimba ceva în ultimul moment nu este adevărată”, a spus ferm Zaharieva. Astăzi, miniștrii economiei din Macedonia de Nord și Bulgaria, Kreshnik Bekteshi și Lacezar Borisov, vor avea o întâlnire la Sofia în cadrul președinției comune a celor două țări cu Procesul de la Berlin pentru 2020. Directorul Secretariatului CEFTA, Emir Djikic, va fi prezent la această întâlnire.

Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/fmatei

Sursa: RADOR