Șeful agenției de informații cibernetice din Marea Britanie acuză China că își folosește puterea economică și tehnologică pentru a lua măsuri în țară și pentru a exercita controlul în străinătate, declarând că poziția agresivă a Beijingului este condusă de frică și reprezintă „o amenințare imensă pentru noi toți”.
Jeremy Fleming, directorul GCHQ, spune că autoritățile comuniste din Beijing încearcă să „modeleze ecosistemul tehnologic global”, folosind tehnologii precum monedele digitale și sistemele de satelit pentru a controla populația Chinei și a crește influența acesteia în întreaga lume.
Într-un discurs public adresat think tank-ului Royal United Services Institute, Fleming intenționează să spună că sistemul de partid unic de la Beijing încearcă să controleze populația Chinei și vede alte țări „fie ca adversari potențiali, fie ca state potențial-cliente, care urmează să fie amenințate, mituite sau constrânse.” El a spus că „la baza acestei credințe este un sentiment de frică”.
Relațiile dintre Marea Britanie și China au devenit din ce în ce mai înghețate în ultimii ani, oficialii din Marea Britanie acuzând Beijingul de subterfugiu economic și de încălcări ale drepturilor omului. Spionii britanici au dat evaluări din ce în ce mai negative asupra influenței și intențiilor Beijingului. Anul trecut, șeful agenției de informații MI6, Richard Moore, a numit China una dintre cele mai mari amenințări la adresa Marii Britanii și a aliaților săi.
Fleming va avertiza cum China încearcă să fragmenteze infrastructura internetului pentru a exercita un control mai mare. El va spune cum China încearcă să folosească monedele digitale folosite de băncile centrale pentru a iscusi tranzacțiile utilizatorilor și ca o modalitate de a evita viitoarele sancțiuni internaționale de tipul celor impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei.
GCHQ a spus că Fleming va avertiza că lumea se apropie de un „moment al ușilor glisante din istorie” – o referire la filmul Gwyneth Paltrow din 1998, în care soarta unei femei depinde de un moment aparent banal. El va chema firmele și cercetătorii occidentali să întărească protecția proprietății intelectuale și ca țările occidentale să muncească mai mult pentru a dezvolta alternative la tehnologia chineză, despre care Fleming spune că aduce „costuri ascunse”.
O situație disperată
SUA au interzis firma chineză de tehnologie Huawei ca un risc de securitate, iar în 2020, premierul britanic de atunci, Boris Johnson, a ordonat ca Huawei să fie scoasă din rețeaua de telecomunicații 5G a Regatului Unit până în 2027.
Fleming va aborda războiul din Ucraina, spunând că Rusia nu are arme și că „acțiunea curajoasă a Ucrainei pe câmpul de luptă și în spațiul cibernetic schimbă valul”. „Forțele Rusiei sunt epuizate”, va spune el. „Folosirea prizonierilor pentru a întări forțele ruse, iar acum mobilizarea a zeci de mii de recruți fără experiență, vorbește despre o situație disperată.”
GCHQ, cunoscut oficial ca sediul de comunicații guvernamentale, este una dintre cele trei agenții principale de informații din Marea Britanie, alături de MI5 și MI6, potrivit Associated Press.