O nouă armă anti-COVID, tehnologie absolut revoluționară. Se folosește jetul de aer!

O nouă armă anti-COVID, tehnologie absolut revoluționară. Se folosește jetul de aer! Sursa foto: Arhiva EVZ

Cercetătorii anunță că au dezvoltat o nouă tehnologie fără ace, pregătită pentru a elimina variantele de groază prezente şi viitoare.

Un nou test al unui vaccin împotriva COVID-19 fără ace care ar putea oferi o protecție „largă” împotriva noilor variante și a coronavirusurilor va fi lansat în curând.

Noua tehnologie care folosește un jet de aer cu rolul de a împinge prin piele, spre deosebire de acul convențional, a fost dezvoltată de Universitatea din Southampton.

Tehnologia DIOSvax

În timp ce majoritatea vaccinurilor existente împotriva Covid-19 utilizează ARN-ul din probele virusului inițial care au fost secvențiate la începutul pandemiei în ianuarie anul trecut, tehnologia DIOSvax utilizată pentru noul vaccin speră să prezică modul în care virusul ar putea muta în viitor. Acest lucru i-ar permite să vizeze variantele emergente pe măsură ce apar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Saul Faust, investigator șef clinic și director al NIHR Southampton Clinical Research Facility, a declarat: „Acesta nu este pur și simplu încă un vaccin împotriva coronavirusului, deoarece are în vizor atât variantele Covid-19, cât și viitoarele coronavirusuri.

„Această tehnologie ar putea oferi o protecție largă unui număr mare de oameni din întreaga lume”

Vaccinurile cu ARN mesager – cum ar fi vaccinurile Pfizer sau Moderna COVID-19 – folosesc ARNm creat în laborator pentru a învăța celulele cum să producă o proteină. Acest lucru declanșează un răspuns imunitar în organism, care produce anticorpi menționați să protejeze împotriva coronavirusului pe care vaccinul îl imită.

Asta înseamnă că, dacă o persoană vaccinată este infectată cu coronavirus, aceasta are deja anticorpii special concepuți pentru a-l combate. Cu toate acestea, variantele emergente, cum ar fi varianta Omicron, au unele mutații în proteina spike, pe care o folosește pentru a se prinde de celule.

Aceasta înseamnă că atunci când virusul preia o celulă și o folosește pentru a începe să producă noi particule de virus, inclusiv proteine ​​​​în vârf, acele proteine ​​sunt diferite de cele deja întâlnite de sistemul imunitar al organismului.

Cum lucrează noua tehnologie

Potrivit site-ului start-up-ului, vaccinul DIOSvax speră să combine epitopii – partea unui corp străin care evocă un răspuns imun – din mai multe „antigene sintetice, noi” într-un singur vaccin.

Acest lucru urmărește să protejeze împotriva mutațiilor care sunt noi sau care sunt susceptibile să apară în evoluția naturală a virusului și „introduce o nouă eră de pregătire proactivă pentru pandemie”.

Profesorul Jonathan Heeney, CEO al DIOSvax și profesorul din Cambridge care a dezvoltat vaccinul, a declarat: „Pe măsură ce apar noi variante și imunitatea începe să scadă, avem nevoie de tehnologii mai noi”,  relatează Express.