Şeful SRI: În agricultură şi construcţii, evaziunea a ajuns la 60% din piaţă

Şeful SRI: În agricultură şi construcţii, evaziunea a ajuns la 60% din piaţă

Economia subterană a ajuns până la 35% din PIB în 2009, dar a scăzut la circa 25%, datorită măsurilor luate de autorităţi în ultimele luni. Printre sectoarele cele mai afectate se află agricultura şi construcţiile, unde evaziunea se ridică la circa 60% din piaţă, a declarat directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior.

Potrivit acestuia, fenomenul evaziunii fiscale, al corupţiei şi crimei organizate creşte într-o perioadă de criză.

"Întotdeauna o criză economică atrage după sine o serie de riscuri, vulnerabilităţi în ceea ce priveşte economia. Economia neagră proliferează într-o situaţie de criză, la fel şi evaziunea fiscală, aspectele de contrabandă, crimă organizată, corupţie", a spus şeful SRI, în cadrul unei emisiuni televizate.

El a adăugat că, potrivit unei evaluări a SRI, în 2009 economia neagră ajunsese la o medie de 35% din PIB, prejudiciul estimat fiind de 80 miliarde lei.

O analiză pe acest subiect a fost prezentată, în vara anului trecut, într-o şedinţă CSAT, care a decis înfiinţarea unui grup de lucru interguvernamental, la care s-au adăugat reprezentanţi ai Parchetului, iar în urma măsurilor luate în ultimele luni, procentul economiei subterane a scăzut la circa 25-27%.

Întrebat care sectoare sunt cel mai afectate, Maior a spus că agricultura şi construcţiile (circa 60% din piaţă), turismul şi, în general, sectoarele produselor puternic accizate.

Sectorul energetic, o prioritate pentru SRI De asemenea, în atenția SRI se află și sectorul energetic, una dintre prioritățile instituției.

"Ne interesează realizarea unui mediu într-adevăr competitiv, dar și a surselor, a rutelor de energie și hidrocarburi alternative la un anumit tip de monopol –Nabucco și AGRI (transport al gazelor pe ruta Azerbaidjan-Georgia-Romania – n.r.) – prin prisma securității naționale", a afirmat directorul SRI. Potrivit acestuia, la ministere și alte instituții specializate au fost transmise informații și despre așa-zișii "băieți deștepți" din energie. Directorul SRI, George Maior, declara în luna martie, la finalul ședinței de bilanț pentru 2010 al SRI, că în 2011 România se va confrunta atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate între altele de corupţie, cât şi cu riscuri internaţionale, de la spionaj la insecuritate energetică, serviciul urmând să acorde o atenţie prioritară prevenirii terorismului, având în vedere că instabilitatea din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii.

Ne puteți urmări și pe Google News