Șeful SRI a confi rmat articolul din EVZ cu privire la decizia Curții Contituționale. Blocarea Legii „Big Brother” afectează securitatea națională

Șeful SRI a confi rmat articolul din EVZ cu privire la decizia Curții Contituționale. Blocarea Legii „Big Brother” afectează securitatea națională

Directorul SRI, George Maior, a declarat, ieri, că SRI consideră îngrijorătoare ultima decizie a CC privind declararea neconstituțională a legii de reținere a datelor personale, arătând că Serviciul are o limitare care poate afecta activitatea în planul securității naționale.

Curtea Constituțională a decis, în 8 iulie, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, este neconstituțională, hotărârea fiind luată în unanimitate. „Aș vrea să atrag atenția cu o evoluție pe care noi la nivelul SRI o considerăm îngrijorătoare cu privire la capacitatea operativă de a ne manifesta în acest câmp anticorupție, mă refer la ultima decizie a CC. Nu comentez deciziile CC, dar faptul că legea privind retenția datelor a fost declarată neconstituțională și în motivația ei apar anumite elemente legate de capacitățile operative (...), la SRI avem în acest moment o problemă , o limitare care poate afecta activitatea noastră în planul securității naționale, inclusiv din perspectiva abordării fenomenului corupției”, a declarat Maior, citat de mediafax.ro. Și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și-a exprimat dezaprobarea față de decizia CCR in cazul Legii „Big Brother” și a remarcat că există deja probleme în investigarea faptelor de corupție.

Pericol de instabilitate

Corupția reprezintă una dintre cauzele principale ale instabilității din Ucraina, a mai subliniat, ieri, directorul SRI în cadrul unei conferințe care a avut ca temă buna guvernare și lupta împotriva corupției. „Aceasta (corupția - n.r.) este o problemă de securitate națională. Din păcate, dincolo de motivații geopolitice, politice, militare, în ceea ce privește dezvoltările din Ucraina, una dintre cauzele principale ale acestei instabilități care a generat și, până la urmă, a dus la căderea unui Guvern a fost legată de acumularea intensivă de corupție în sistemul politic și sistemul economic ucrainean, până la punctul în care frustrările din societate s-au repercutat asupra puterii de la acel moment. Iată exemplul elocvent pe care îl vedem cu toții de modul în care corupția poate afecta o societate, un stat, interesele strategice naționale ale unei națiuni”, a spus Maior. Șeful SRI crede că România a făcut progrese în lupta împotriva corupției.„Mă refer în special la DNA, mă refer la legislația care a fost elaborată în timp, cu toate dificultățile politice legate de elaborarea acestei legislații, mă refer, în sfârșit, la profesionalismul oamenilor care lucrează la aceste instituții”, a subliniat Maior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obstacol în calea unei Europe unite

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, a declarat și el că în Europa de Est și Balcani, deși s-au făcut progrese, corupția rămâne unul din obstacolele principale în atingerea unei Europe unite și libere, subliniind, totodată, că fenomenul subminează economia și erodează democrația. Atât americanii cât și europenii știu ce efecte corovize are corupția asupra capacității de a oferi prosperitatea, securitatea și libertatea pe care cetățenii le așteaptă și le merită”, a afirmat oficialul american. ”Motivele sunt simple: corupția subminează economia, erodează democrația și amenință securitatea în întreaga regiune”, a arătat Hoyt Yee.