Șeful Pentagonului, în Asia pentru discuții despre expasiunea Chinei. Situație pe muchie de cuțit

Șeful Pentagonului, în Asia pentru discuții despre expasiunea Chinei. Situație pe muchie de cuțit

Şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a început miercuri un turneu de o săptămână în Asia într-un efort de consolidare a legăturilor cu aliaţii în regiune

Ocazie cu care va avea discuţii deschise cu omologul său chinez despre creşterea puterii Chinei, informează AFP. „Pentru mine, cel mai important este să-i ascult pe aliaţii şi partenerii noştri” pentru a sesiza „nuanţe în dosarele” discutate, a declarat ministrul american interimar al apărării în avionul care îl transporta la Jakarta (Indonezia), prima etapă a turneului său care mai cuprinde Singapore, Coreea de Sud şi Japonia, scrie Agerpres.

Șeful Pentagonului va fi primit joi de preşedintele indonezian Jiko Widod, după ce se va întâlni cu şeful diplomaţiei Retno Marsudi şi ministrul apărării Ryamizard Ryacudu.

Cooperarea maritimă cu acest arhipelag, care se întinde de la Oceanul Indian până la Oceanul Pacific, se va afla în centrul discuţiilor, în timp ce SUA încearcă să se distanţeze de China, care îşi extinde dominaţia maritimă prin militarizarea insulelor aflate în dispută.

Ne puteți urmări și pe Google News

El urmează să aibă sâmbătă în Singapore o întâlnire informală cu ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe, în cadrul forumului regional de apărare Shangri-La Dialogue.

„Vreau să identific teme în care am putea coopera” cu China, dar de asemenea voi avea „discuţii deschise despre furtul de proprietate intelectuală sau militarizarea Mării Chinei de Sud”, a declarat șeful Pentagonului jurnaliştilor care îl însoţesc în acest turneu.

Pentru a-şi menţine influenţa în Asia, Washingtonul încearcă să se distanţeze de China - văzută ca agresivă în modernizarea capabilităţilor sale militare - prin patrularea mărilor acestei regiuni, care asigură 80% din comerţul maritim din lume, în cadrul operaţiunilor numite „libertate de navigaţie”.

Beijingul protestează în mod regulat, spunând că navele americane încalcă apele sale teritoriale.

Șeful Pentagonului a asigurat că escaladarea tensiunilor în Golf nu împiedică Pentagonul să pună în aplicare strategia de apărare a SUA, care identifică de acum China şi Rusia drept principalii adversari ai SUA.

Avem capacităţile necesare pentru a face faţă mai multor probleme simultan, a spus el.

SUA au trimis în Orientul Mijlociu 1.500 de militari suplimentari, un portavion, o navă de război, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot, invocând ameninţări din partea Iranului sau a miliţiilor proiraniene împotriva intereselor americane sau trupelor Statelor Unite în regiune.