O nouă schemă de fraudă cu carduri. Atenție la date, rămâneți cu conturile goale

O nouă schemă de fraudă cu carduri. Atenție la date, rămâneți cu conturile goale Sursa foto: Dreamstime.com

Bancile CEC Bank și Banca Transilvania își avertizează clienții să aibă grijă pe ce sit-uri își introduc datele cardului, pentru că pot să rămână foarte ușor fără bani.

Băncile trimit constant avertizări

Dacă nu sunt atenți pe ce site-uri își introduc datele cardului, românii pot să rămână fără banii din cont.

Conform avertizărilor trimise de bănci, în această perioadă - și nu numai - românii ar trebui să fie foarte precauți.

Recent, băncile au început să emită mai multe mesaje de avertizare pentru clienții lor. Instituțiile financiare își sfătuiesc clienții să nu acceseze site-urile unor comercianți care nu par de încredere, și în niciun caz să nu selecteze plata în avans.

Atenționări de fraudă emise de bănci

Potrivit mesajelor de avertizare, cele mai multe din ele, sunt scheme de fraudă. Odată introduse datele cardulului pentru efectuarea plății, acestea sunt memorate. Acestea urmează să fie folosite și pentru alte tranzacții.

card

Fraudă online, card/ Sursa foto: Pixabay

În cazul site-urilor false, cetățenii se pot alege cu dublă pierdere: produsele comandate nu vor ajunge niciodată la destinatari și le vor fi furate și datele importante de pe card.

Băncile și-au mai sfătuit clienții să fie atenți la ofertele cu testare gratuită. În aceste cazuri, dacă nu se anulează oferta la timp, se poate transforma în abonament care trebuie plătit lunar.

Băncile atenționează cetățenii cu privire la datelel de pe card

Pentru a evita astfel de incidente, băncile recomandă tuturor să citească cu mare atenție termenii și condițiile. Orice informație,  chiar dacă poate părea banală, te pot salva din situații neplăcute.

Nu doar site-urile dubioase sunt un pericol. Există numeroase metode prin care hackerii îți pot accesa datele de pe card sau pot avea acces la conturile tale.

Instituțiile financiare atrag atenția constant ca românii să nu dea crezare diverselor mesaje pe care le primesc chiar și în numele băncilor.

Băncile avertizează frecvvent că nu vor solicita niciodată date importante prin intermediul mesajelor.

Mai este recomandat ca românii care sunt posesorii unui card, să nu ofere datele prin telefon. Deseori, hackerii pot apela cetățenii susținând că sună din partea unei bănci cu motivul că ar avea nevoie de acordul lor pentru a procesa anumite date.