Șeful mascaților de la Acțiuni Speciale vede alb-negru

Șeful mascaților de la Acțiuni Speciale vede alb-negru

La IPJ Alba este angajat singurul polițist care nu poate distinge culorile. Este vorba despre șeful mascaților, care este verifi cat acum pentru modul în care a juns să lucreze în Ministerul de Interne, având în vedere că discromatopsia este o boală care nu poate face casă bună cu meseria de polițist

Sindicaliștii din Poliție au aflat, prin luna octombrie 2014, că există un ofițer care, nu se știe prin ce mijloace, a ajuns să fie angajat, având în vedere că acesta are o disfuncție din naștere ce nu îi permite să distingă culorile. Este vorba de subcomisarul Mihai Airinei, șef Serviciu pentru Acțiuni Speciale din IPJ Alba.

Ancheta colegilor

În urma verificărilor pe care le-au cerut sindicaliștii, li s-a confirmat diagnosticul de discromatopsie parțială, boală care nu este acceptată candidaților ce vor să ajungă polițiști. Cu toate acestea, ofițerii sunt nemulțumiți, deoarece șeful mascaților a rămas în continuare în funcție, iar verificările dosarului de angajare par să nu se mai termine. Nu se știe din ce motiv, mai spun sindicaliștii, ancheta trenează și au motive să creadă că șeful mascaților va merge, în continuare, la misiuni. Ei spun că subcomisarul nu poate distinge petele de sânge, de exemplu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, Airinei este șeful unei structuri de Poliție, deși rareori participă la misiuni, are permis de conducere, deși nu conduce efectiv și posedă armă de foc în dotare, cât și personală. Mai mult, el a coordonat ședințele de tragere ale polițiștilor din cadrul IPJ Alba.

Potrivit unui răspuns al Direcției Medicale din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), situația polițistului s-a confirmat: „în urma verificării datelor medicale deținute de medicul de unitate din C.M.J. Alba, se confirmă existența diagnosticului discromatopsie la dl. subcomisar de poliție Mihai Airinei, din IPJ Alba”. În continuare, în același răspuns, se arată că, încă de la încadrare, s-a știut de existența acestui diagnostic, care nu este acceptat candidaților, potrivit ordinelor interne. Dar, în cazul subcomisarului, angajarea acestuia a fost posibilă în urma unei derogări la ordinul ministrului 374/2003.

„În conformitate cu fișa medicală de încadrare… din data de 9 noiembrie 2005, acesta a fost diagnosticat, în data de 12 decembrie 2005, cu discromatopsie parțială și concluzionat de oftalmologul consultant ca «apt ofițer cu aprobarea Direcției Medicale, conform pag.335(din OMAI 374/2003)… apt încadrare directă ofițer de poliție cu derogare la OMAI 374/2003»”, se mai arată în răspunsul Di recției Medicale către Sindicatul Național al Polițiștilor și Vameșilor „Pro Lex “.

Adresa Direcției a fost trimisă Corpului de Control al Ministrului, care a transmis „Evenimentului zilei”, prin Biroul de presă, că nu a făcut verificări în acest dosar.

Ce spune șeful

Contactat telefonic, subcomisarul Airinei a refuzat să comenteze sau să explice situația. Șeful IPJ Alba, Ioan Nicolae Căbulea, a răspuns, prin Biroul de Presă, că se fac verificări în acest caz: „De la data încadrării și până în prezent, în cazul acestuia nu au intervenit probleme medicale care să-l facă incompatibil cu munca de Poliție. În prezent, se efectuează verificări cu privire la starea de sănătate și respectarea prevederilor legale privind încadrarea ofițerului la care faceți referire, iar în funcție de rezultat vor fi dispuse măsurile legale”.

Cât despre modul în care a primit derogarea, șefii din IPJ Alba au specificat că „dosarul medical este clasificat… informațiile fiind clasificate și secrete de serviciu în unitățile MI”.

Ce este discromatopsia

Discromatopsia este o deficiență din naștere și nu poate fi tratată. Persoanele care au această deficiență nu sunt admise la examenul medical, nu au dreptul să dețină sau să folosească arme de foc. Până în urmă cu doar câțiva ani, persoanelor cu această disfuncție le era interzis să fie șoferi, dar legislația rutieră s-a modificat între timp. Potrivit medicilor, discromatopsia este o anomalie a vederii, cauzată de absența sau o dereglare funcțională a celulelor din retină, responsabile de percepția cromatică. Persoanele cu discromatopsie au tulburări de vedere colorate în spectrul roșu, verde, albastru și ale combinațiilor dintre acestea. Majoritatea persoanelor cu probleme de percepție a culorilor pot identifica anumite culori. Există foarte puține cazuri în care pacienții nu pot să recunoască nici o culoare.