Şeful grupului Vodafone se retrage

Şeful grupului Vodafone se retrage

În cei cinci ani petrecuţi în fruntea companiei, Arun Sarin a reuşit să dubleze numărul de clienţi ai acesteia.

Arun Sarin, directorul general al Vodafone Group, a demisionat ieri după cinci ani petrecuţi în fruntea celei mai mari companii de telefonie mobilă din lume, scrie cotidianul britanic „The Telegraph“. Sarin, care se află în fruntea gigantului britanic din 2003, va părăsi poziţia pe care o deţine începând cu 29 iulie. El va fi înlocuit de Vittorio Colao, actualul director general adjunct.

Decizia directorului general surprinde, deoarece strategia sa din ultimii ani, bazată pe extinderea pe pieţele aflate în plină dezvoltare, a fost încununată de succes. Sarin a spus însă că a îndeplinit tot ceea ce şi-a propus să facă la conducerea Vodafone. El a declarat că succesorul său, Vittorio Colao, în vârstă de 46 de ani, va trebui să navigheze cu prudenţă prin problemele financiare cu care se confruntă lumea în aceste momente.

Arun Sarin a ocupat funcţia de director general într-o perioadă în care grupul a devenit o companie de comunicaţii integrată şi s-a extins pe mai multe pieţe emergente, inclusiv România, Cehia, Turcia şi India, se arată într-un comunicat al operatorului britanic. Totodată, baza de clienţi a Vodafone a avansat de la 120 de milioane, în 2003, la peste 260 de milioane, la 31 martie 2008. An bun pentru britanici În anul financiar 2007-2008, încheiat pe 31 martie, Vodafone Group a consemnat venituri în creştere cu 14%, la 44,6 miliarde euro. În România, una dintre pieţele pe care s-a axat Sarun, Vodafone a înregistrat în ultimul an aproape un milion de clienţi noi, o creştere anuală de 19% a bazei de abonaţi şi venituri totale de 1,184 miliarde euro, anual cu 11% mai mult.

„Arun Sarin a avut reuşite excelente la conducerea companiei şi sunt convins că Vittorio Colao va fi un succesor pe măsură“, a declarat preşedintele Vodafone, Sir John Bond.

Surse din anturajul lui Sarin spun că acesta s-ar putea angaja la una dintre companiile care activează în sectorul de achiziţii şi că este, de asemenea, probabil ca el să ocupe câteva poziţii nonexecutive în consiliile de conducere ale mai multor companii internaţionale. 25 de ani în telecom Sarin are o experienţă în domeniul telecomunicaţiilor de aproape un sfert de secol. A lucrat iniţial la Pacific Telesis Group în San Francisco, apoi pentru subsidiara acestuia, Air Touch. După ce compania a fost achiziţionată de Vodafone, în 1999 Sarin a devenit şeful operaţiunilor din SUA şi din zona Asia- Pacific. Tot atunci a fost numit şi membru al boardului companiei. Sarin a mai deţinut funcţia de director în companii precum The Gap, The Charles Schwab Corporation sau Cisco Systems.

Perioada petrecută la cârma Vodafone nu a fost mereu una liniştită. Decizia de a renunţa la tentativa de preluare a operatorului american de telecomunicaţii AT&T, pentru care Vodafone oferea 40 de miliarde de dolari, i-a atras antipatia acţionarilor. Astfel, în 2006, oponenţii săi, printre care şi membri ai boardului, au început o campanie ce urmărea demiterea sa, peste care a trecut însă cu bine. DESTIN „Metalurgistul“ ajuns şef la Vodafone Arun Sarin s-a născut pe 21 octombrie 1954, în Pachmarhi, Madhya Pradesh, India. A terminat Insititutul Indian de Tehnologie din Kharagpur, la secţia Inginerie Metalurgică în 1975, iar apoi a obţinut un MBA la Haas School of Business de la Universitatea Berkeley, din California. Colegii şi-l amintesc drept un student foarte inteligent şi talentat la sporturi precum boxul şi hocheiul pe gheaţă. Momentan are, pe lângă cetăţeniile indiană şi britanică, şi cetăţenie americană. Arun Sarin are obiceiul ca, în fiecare lună, să le transmită angajaţilor o notă scrisă, cunoscută sub numele de „Colţul lui Arun“. Aceasta se termină întotdeauna cu îndemnul „Hai Vodafone!“. Sir John Bond, preşedinte Vodafone: "Arun Sarin a avut reuşite excelente la conducerea companiei şi sunt convins că Vittorio Colao va fi un succesor pe măsură."

Ne puteți urmări și pe Google News