Șeful DIICOT reacție nervoasă în cazul Dăncilă. Dialog HALUCINANT în DIRECT
- Petrisor Cana
- 7 iunie 2018, 00:11
Plângerea penală depusă pe numele premierului Viorica Dăncilă a generat o dispută între procurorul-șef al DIICOT și Mihai Gâdea. Daniel Horodniceanu a intervenit, în direct, la Antena 3, în timpul emisiunii „Sinteza zilei”, în cadrul căreia se discuta despre informațiile potrivit cărora serviciile de informații ar trebui să ofere date despre acuzațiile de înaltă trădare.
Reacție nervoasă, în direct, a lui Daniel Horodniceanu, care a intervenit la emisiunea moderată de Mihai Gâdea, „Sinteza zilei”, difuzată de Antena 3. Procurorul-șef al DIICOT a intervenit pentru a preciza că încă nu e vorba despre „ancheta Penală”, în cazul plângerii depuse de liderul PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă.
Subiectul emisiunii a fost generat de o declarație a lui Horodniceanu care a spus, în cadrul unei conferințe de presă, prilejuită de bilanțul celor trei ani de activitate în fruntea procurorilor Anti-Mafia, că „urmează, cu siguranţă, ca procurorul să aprecieze dacă are nevoie de informaţii chiar şi neprelucrate, de la serviciile de informaţii, având în vedere că o altă manieră de abordare a unui astfel de dosar nu este posibilă”.
Informațiile vin după declarațiile acestuia potrivit cărora s-a înregistrat plângerea lui Ludovic Orban la DIICOT, care o acuză de înaltă trădare la Viorica Dăncilă, dar că nu s-a început urmărirea penală „in rem”. Cu toate acestea, Daniel Horodniceanu a făcut afirmații despre următorii posibili pași, despre informațiile ce ar urma să fie luate de la serviciile secrete și de la Guvern.
„Cumva ați făcut afirmația că DIICOT a început ancheta penală în cazul Dăncilă, nu este adevărat” a spus Daniel Horodniceanu.
Mihai Gâdea a taxat afirmațiile procurorului-șef al DIICOT despre informațiile ce ar putea fi luate de la serviciile secrete, întrebându-l dacă nu cumva „se alimentează această poveste cu trădarea și înaltă trădare”.
Daniel Horodniceanu a răspuns: „Nu alimentez nimic. Eu nu am ieșit să comunic acest lucru, am ieșit pentru bilanțul de trei ani, am fost întrebat de un jurnalist”.
„Nu vă trag la răspundere” i-a răspus Gâdea. Horodniceanu a replicat: „Nici nu e cazul”.
„Am spus că este posibil, domnule Gâdea, este posibil pentru că nu putem cere informații din altă parte. Ori nu mă fac eu bine înțeles, ori dumneavoastră nu vreți să înțelegeți!” a punctat procurorul-șef DIICOT.
„Dar nu vă enervați, vă rog!”, a intervenit Mihai Gâdea.
Daniel Horodniceanu a refuzat dialogul cu ceilalți invitați din platou, motivând că vorbește doar cu Mihai Gâdea și nu vrea să intre în polemică.
„Foarte nervoase clarificări, cam prea nervoase clarificări” a spus Steluța Cătăniciu, deputată ALDE, despre intervenția lui Daniel Horodniceanu.
Daniel Horodniceanu a declarat, la conferința de presă:
„A fost înregistrată (n.r. - plângerea), nu a fost încă începută urmărirea penală in rem, din ce ştiam până ieri după amiază. Urmează, cu siguranţă, ca procurorul să aprecieze dacă are nevoie de informaţii chiar şi neprelucrate, de la serviciile de informaţii, având în vedere că o altă manieră de abordare a unui astfel de dosar nu este posibilă”.
Rugat de jurnalişti să detalieze modul în care se va derula ancheta în acest caz, Horodniceanu, citat de agerpres.ro, a explicat: „Calea obişnuită de anchetă a unui dosar la DIICOT este delegarea unor poliţişti. În cazul de faţă, ceea ce se reproşează în plângerea trimisă de domnul Orban sunt aspecte legate de trădare şi înaltă trădare care, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală, în general pot fi lucrate la nivel de informaţii sau la nivel de măsuri tehnice cu serviciile de informaţii. Dacă aceste servicii deţin astfel de informaţii, pentru că infracţiunile sunt reclamate săvârşite deja, nu sunt în curs de săvârşire, înseamnă că astfel de informaţii, care nu pot fi la dispoziţia Poliţiei, că nu au cum, se găsesc eventual în portofoliul serviciilor de informaţii sau nu. Nu ştim. Urmează să vedem. Există posibilitatea să existe informaţii sau nu. Dar cu siguranţă, dacă există, ele ne vor fi trimise chiar şi într-o formă neprelucrată, pentru că aşa spune legea. De asemenea, o parte din documente vor fi solicitate de la Guvern. Asta nu înseamnă că Guvernul va lucra în cauza DIICOT”.