Cutremur în lumea bancară. Șeful băncii statului, Radu Grațian Ghețea, a fost schimbat. Ce legătură are cu Băsescu
- Iuliu Vlădescu
- 13 mai 2019, 18:39
Șeful ultimei bănci de retail aparținând statului, Radu Grațian Ghețea, a fost înlocuit din funcția de președinte al Consiliului de Administrație.
În locul său a fost numit Valentin Tiberiu Mavrodin, care a fost, din 2017, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), responsabil cu activitățile de Trezorerie.
Se încheie astfel procesul de îndepărtare a lui Ghețea din fruntea CEC Bank, început prin schimbarea sa, din fruntea conducerii executive a băncii, la sfârșitul anului trecut.
Atunci, ca director executiv al CEC Bank a fost desemnat Laurențiu Mitrache, iar Bogdan Neacșu a fost uns prim-vicepreședinte al băncii.
Pentru a reuși această schimbare, MFP a decis sp modifice statutul prin despărțirea funcției executive de cea administrativă, poziții cumulate de Radu Grațian Ghețea din 2007.
Scandalul care a dus la îndepărtarea lui Ghețea din fruntea CEC Bank a început în urmă cu 6 ani, de la un credit acorda de banca de stat fiicei președintelui, pe atunci, Traian Băsescu, pentru achiziționarea „moșiei de la Nana”.
Ministerul Finanțelor a cerut, atunci, Băncii Naționale a României să facă un control la CEC Bank pentru a vedea cum a fost acordat acest credit pentru Ioana Băsescu. În plus, Senatul a decis constituirea unei comisii deanchetă în legătură cu acest împrumut.
Motivul scandalului a fost o presupusă intervenție a președintelui Băsescu în favoarea lui Ghețea la ministrul Finanțelor din perioada respectivă, Daniel Chițoiu. Acesta a acuzat că a fost sunat de Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie. Ulterior, președintele a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia „l-a avertizat” să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal.
Fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, a achiziționat, în septembrie 2013, un teren agricol de 290 de hectare în comuna Nana, din judeţul Călăraşi, pe care a plătit 1,3 milioane de euro, din fonduri proprii şi dintr-un credit de un milion de euro contractat pe o perioadă de 30 de ani de la CEC Bank. Rata lunară a creditului contractat de Ioana Băsescu era de 30.000 de euro.
Băsescu declara atunci că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar ea era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
Prședintele CA al CEC Bank Radu Grațian Ghețea a explicat, atunci, că nu poate da detalii despre împrumut, dar că acesta a fost acordat legal. „Din păcate nu pot da informaţii cu privire la orice operaţiune făcută de un client din bancă şi nici despre activitatea băncii având în vedere articolul 111 din legea bancară. Despre creditul despre care se tot vorbeşte în ultima perioadă l-am analizat şi eu şi consider – şi ca opinie personală, dar şi ca instituţie – că nu s-au încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi cu atât mai puţin normele interne ale băncii. Există o comisie care va vedea ce trebuie să vadă în legătură cu acest credit. Se va produce şi ancheta de la Parlament. Să lăsăm ca lucrurile să fie clarificate“
În ciuda acestor asigurări din partea șefului CEC Bank, premierul din perioada respectivă, Victor Ponta, a anunțat că Radu Grațian Ghețea va fi schimbat din funcție.